Na 100. rođendan Stana Leeja, 28. prosinca, Marvel je objavio teaser trailer dokumentarca “Stan Lee”. “100 godina sanjanja” – piše na društvenim mrežama – “100 godina stvaranja. 100 godina Stana Leeja.”

Lee nije bio samo nedvojbeno najvažnija figura u povijesti stripa, već je i postao redovita pojava u Marvelovim filmovima, servirajući desetke duhovitih i neočekivanih cameo uloga. Teaser trailer od 25 sekundi odaje počast tim cameo ulogama, prikazujući Leeja u isječcima iz Marvelovih filmova tijekom godina.

Stan Lee

Punim imenom Stanley Martin Lieber, Stan Lee je bio američki autor stripova, urednik, nakladnik i producent. Počeo je raditi i napredovao je u Timely Publications, obiteljskoj firmi koja je kasnije prerasla u Marvel Comics. Bio je glavni i odgovorni kreativni direktor preko dvadeset godine i svjedok rasta profesionalnog kolektiva iz male izdavačke kuće u multimedijalnu korporaciju koja je dominirala svijetom stripa i filmova. U suradnji s drugim autorima Jackom Kirbyjem i Steveom Ditkom kreirao je superheroje Spider-Man, X-Men, Iron Man, Thor, Hulk, Ant-Man, Wasp, Fantastic Four, Black Panther, Daredevil, Doctor Strange, Scarlet Witch i Black Widow.

Iron Man 3 (2013)

1990-ih je otišao u mirovinu, no ostao je javna osoba zauvijek povezana s Marvelovim likovima i firmom. I dalje se često pojavljivao u cameo ulogama u filmovima. Do svojih 90-ih godina života je radio, preminuo je 2018. godine. Njegov autorski rad, profesionalan život bili su bogati, zanimljivi, puni svakojakih događaja, uzbuđenja, kreativnosti i inspirativnih zanimljivosti. Dok čekamo dokumentarac, zbog kojeg će se oni koji se još nisu, zaljubiti u strip i superjunake, pogledajte teaser trailer:

Guardians of the Galaxy (2014)

Fotografije: stillovi iz filmova