Novi blockbuster “Eternals” (Vječnici) podijelio je dojmove kritike i fanova, no čini se kako film nije opravdao financijska očekivanja Marvel Studija.

Prema box-office podacima koji su pristigli nakon prvog vikenda projekcija, film je na svom ‘domaćem’ teritoriju na tržištu Sjeverne Amerike doseguo 1. poziciju najgledanijih naslova, no ostvario je prihode od ‘tek’ 71 milijun američkih dolara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marvel Studios (@marvelstudios)

Iako se prema pandemijskim standardima, “Eternals” čak i u usporedbi s drugim naslovima može smatrati box-office uspjehom, budući da je osigurao i četvrto mjesto najboljih box-office otvorenja tijekom Covid-19 perioda, to nikako nije oduševilo Marvelov stožer, budući da su se početna očekivanja vrtila oko iznosa od 80 do 85 milijuna američkih dolara na području SAD-a.

Jedan od razloga tome može biti i činjenica kako su drugi Marvelovi naslovi ostvarili puno bolje brojke – “Black Widow” je za isti period dosegnuo box-office prihode od 80 milijuna američkih dolara, a prate ga “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” sa 75 milijuna američkih dolara prihoda.

Svakako je interesantno kako Marvelov naslov “Venom: Let There Be Carnage” još uvijek predvodi s box-office opening vikendom od 90 milijuna američkih dolara prihoda, međutim ovaj film spada pod Sonyjevu produkciju.

Osim prema ovom kriteriju, film “Eternals” nije u potpunosti oduševio kritiku, dok su fanovi i publika podijeljeni, bez obzira na velebnu produkciju i zvjezdani popis glumačkih imena, među kojima su Angelina Jolie, Lauren Ridloff, Salma Hayek, Don Lee…

Prema podacima dostupnim na Rotten Tomatoes, film je ostvario osrednjih 47% ocjene kritike, dok je američka publika na CinemaScoreu “Eternals” ocjenila s B (4), što je najniža ocjena koju je bilo koji Marvelov naslov do sada dobio na navedenoj platformi. Upravo zbog toga, Marvelovci nisu zadovoljni, budući da ocjene ove platforme predviđaju i daljnje kretanje box-office zarade, koja prema prvim dojmovima ipak neće ispuniti njihova očekivanja.

Gledajući ostatak svijeta, “Eternals” je uprihodio 90.7 milijuna američkih dolara, kao i postao vodeći najgledaniji film diljem svijeta, pa možda ti podaci donesu neku ‘utjehu’. U svakom slučaju, novi Marvelov naslov možete pogledati i u hrvatskim kinima.

Fotografija: Gareth Cattermole/Getty Images