Ministarstvo turizma Malte ovih je dana najavilo plan oporavka turističke grane koja je u padu za 80% od početka pandemije koronavirusa.

Najavljena je zanimljiva ideja, naravno s namjerom da se provede u djelo, a početak primjene planiran je za lipanj 2021. Naime, Malta će svakom turistu koji Maltu posjećuje u vlastitom aranžmanu plaćati boravak pod uvjetom da ostaje minimalno tri noći. Ideja ministarstva je pomoći domaćim hotelima da budu konkurentniji na tržištu. Zato će gostima koji odsjedaju u hotelu s pet zvjezdica platiti 100 eura, zatim one koji se odluče za hotel s četiri zvjezdice podržat će sa 75 eura te sa 50 eura platit će gostima koji borave u hotelu s tri zvjezdice. Turisti će morati rezervirati svoj boravak izravno u hotelu, a ne preko treće stranice kao što su brojne booking web stranice. Ukupan paket financijske pomoći iznosi oko 20 milijuna eura, Vlada se nada njime podići turizam i lokalnu ekonomiju uoči ljetnih mjeseci.

S obzirom na to da se već naveliko priča o covid putovnicama, a cijepljenje je već u zamahu diljem Europe, brojne zemlje su spremne polako i mudro otvarati granice.

Foto: Unsplah/Calin Stan