Interpretacijski centar maritimne baštine naziva DUBoak donosi i objašnjava priču rive, brodova, škvera te vještina brodogradnje i plovidbe na jednom prekrasnom mjestu, u Malinskoj, na otoku Krku.

Svako mjesto, lokalitet posjeduje važnu kulturnu baštinu. Sva ta mjesta raspolažu turističkim resursima koji obuhvaćaju prirodnu, kulturnu, ali i neopipljivu, nematerijalnu baštinu koju posjetiteljima centar prikazuje kroz interpretacijsku priču.

DUBoak, čita se /du:bok/

Uloga interpretacijskoga centra je rad na proučavanju, očuvanju i prenošenju kulturne baštine. O tome koliko poznajemo svoju baštinu ovisi i to koliko ćemo cijeniti sami sebe, koliko ćemo poštovati druge, ali i koliko će drugi cijeniti nas. Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je u dvije tematske cjeline. Prvu čine dubašljanski drmuni, a drugu maritimna baština. Nigdje ove dvije cjeline nisu jedna drugu definirale toliko kao što je to slučaj u Dubašnici. Tu ćete upoznati povijest Dubašnice, naoko skromnu, ali iznimno utjecajnu. Tu su sitni događaji tijekom stoljeća ostavljali duboki trag, jednako kao što voda izdubi i najtvrđi kamen. Tako je vjekovno odgovorno ponašanje prema prirodi oblikovalo današnje dubašljanske drmune kao najslikovitiji primjer održivog gospodarenja šumom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUBoak (@duboak.malinska)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUBoak (@duboak.malinska)

U Dubašnici sve proizlazi iz duba (hrasta medunca). Dub je Dubašnici dao ime, a igrom sudbine odredio je i njen izgled i potpuno odredio izgled njenih šuma kroz način na koji se gospodarilo drvom kao resursom, nekoć prvenstveno u brodogradnji, a onda i u trgovanju ogrjevom. Odmah na ulazu u unutarnji postav centra dočekuje vas stilizirani mistični dubašljanski drmun koji priča priču o hrastu, svetom drvu Dubašnice. Hrast medunac (lat. Quercus pubescens) je bjelogorično drvo iz roda hrastova, porodice Fagaceae. Dubašnica na otoku Krku dobila je ime po dubovoj šumi, što je drugo narodno ime za hrast medunac.

Hrast medunac je submediteranska vrsta koja raste od obala Mediterana do duboko u kontinent. Rasprostire se od Zapadne Europe do zapadne Azije, a specifična je za našu Dubašnicu. Šume hrasta medunca imaju turističku vrijednost, a popravljaju i hidrološke prilike i povećavaju količine pitke vode. Priča o održivom gospodarenju prirodnim resursima u Dubašnici se živi gotovo od samih početaka. Guc, pasara, bracera i loger obilježili su Malinsku onako kako samo brod to može učiniti. Bracera i loger kao teretni brodovi koji su iz Porta i Malinske nebrojeno mnogo puta zaplovili za veneciju i Rijeku. No veći značaj imat će guc i pasara kao barke koje se i dan-danas grade na istom mjestu, i na isti način kao i u ona, sada već davna vremena. Prelijepa pasara, elegantnih linija, naslonjena je na bogatu tradiciju gradnje guca koji je prije nje obilježio ovu pitomu valu. I dok su guc i pasara bili uglavnom namijenjeni za mali ribolov, bracera, odnosno “velika barka” i loger su imali jednu sasvim posebnu ulogu, onu po kojoj je Dubašnica bila poznata na cijelom Jadranu! Ti veliki brodovi prevozili su ogrjevno drvo za potrebe Venecije i Rijeke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUBoak (@duboak.malinska)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUBoak (@duboak.malinska)

Svašta zanimljivog ćete tu još vidjeti i naučiti; tko je Joannes Clobucciarich Fluminensis tj. Ivan Klobučarić, što je ladva, zašto su važni malinskarski barkarijoli i sl.

Vanjski postav centra čine brodovi. Da – brodovi. Naučit ćete, vidjet, a i provozat se s pasarom Božjan, pasara MK 73, pasara MK 34 Iva, vidjet ćete Malinsku lanternu i naučit da je najstarije lučko svjetlo službeno postavljeno na otoku Krku! Malinska je jedno od posljednjih mjesta na Kvarneru koje još uvijek ima operativni škver, malo obiteljsko brodogradilište u kojem se i danas izrađuju barke istih linija, na istom mjestu, već gotovo 150 godina. Posjet malinskom škveru nezaboravno je iskustvo.

Osim unutarnjeg i vanjskog postava, u centru vas čeka i virtualno iskustvo! Stavite naočale za virtualnu stvarnost i skočit ćete u sredinu 19. stoljeća, i otputovati od Malinske do Venecije. Poput vremeplova ovdje ćete se vratiti u vrijeme kad su sredinom 19. stoljeća iz Malinske isplovljavali brodovi nakrcani drvom za Veneciju. Kako je bilo ploviti u ono vrijeme, kako je izgledao brod, kako je bilo u neveri, sve ćete to vidjeti u centru DUBoak!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUBoak (@duboak.malinska)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUBoak (@duboak.malinska)

Fotografije: DUBoak