Jedno od kultnih zagrebačkih mjesta, bistroa i restorana svakako je Mali bar u Vlaškoj ulici. Naime, posebnost Malog bara jest da slijedi i prilagođava se sezoni i dostupnosti namirnicama svaki dan, tjedan, mjesec. Upravo zato, ovo mjesto nema sezonski jelovnik koji slijepo slijedi, već se vodi onime što je taj dan od sezonskih namirnica svježe i dostupno na tržnici.

”Prepuštamo se osjećaju i dnevno hodočastimo na Dolac kako bi našli inspiraciju među tezgama” – kazao je Vedran Bonačić, chef Maloga bara i istaknuo: ”Često iznenadna dojava provjerenog dobavljača može u trenu promijeniti jelovnik.’‘ Zato bi savjetovali da požurite kušati što Mali bar sada nudi, jer velike su šanse da će sljedeći tjedan nešto novo i drugačije, a opet proljetno biti na maniju. Naravno, tu su i neke konstante poput Labneha, signature disha, tradicionalnog bliskoistočnog namaza od jogurta i češnjaka sa zaatarom, dimljenom paprikom, dukkahom i maslinovim uljem, a u kojem velika većina stalno uživa u after work periodu, a kada ste raspoloženi za čašu dobrog vina. S vinima Mali bar ne griješi, izbor ima je impresivan, a cijene čaša više nego realne.

Početna faza proljetnog menija, mogli bismo je tako nazvati, donosi arancije od dimljenog pijetla, aioli od pečenog mladog češnjaka servirano na salati. Vedran, kuhinja i Mali bar su pobornici jednostavnosti i iskrenog, autentičnog kuhanja. Srdele se pojavljuju na jelovniku ovisno o mjesečevim mijenama, uz njihov savur uz dodatak šafrana, ukiseljenih grožđica, kumqata, tostiranih badema odvažno koketira s obalom sjeverne Afrike.

Orzo alla carbonara je obilježen jednom izražajno proljetnom biljkom, namirnicom – medvjeđim lukom. U proljetnim danima zagrebačke se tržnice ozelene medvjeđim lukom. ”Mi ga rado i obilato koristimo u kuhinji. Ovdje je pridružen puževima u našoj verziji carbonare” – govori Vedran.

A što se deserta tiče, proljeće u Mali bar donosi Tiramichoux, malu igra riječi u ovoj slatkoj kombinaciji francuskog kuhanog tijesta i talijanskog klasika.

Foto: PR