Svakodnevne stvari koje nam poboljšavaju život, bilo da nam ga ispune kvalitetnom radnjom, pomognu u organizaciji dana ili nas jednostavno oduševe mirisom i okusom, sve više cijenimo. Evo što je sve oduševilo našu šaroliku ekipu ovaj mjesec i što svim srcem preporučujemo i vama

Tina Bačić preporučuje KNJIGU

Našoj Tini nije puno trebalo za odgovoriti kad smo je pitali što bi preporučila za ugodno uživanje u popodnevu. ”Svakako preporučujem knjigu Nepodnošljiva lakoća strahovanja, o kojoj sam nedavno i pisala. Potpuno slučajno mi je dospjela u ruke iako nisam u nekoj fazi jake anskioznosti i napadaja panike, što ne znači da to iskustvo nisam prošla. Smjelo napisana, utješna i educirana Helena mogla bi pomoći svakom tko se trenutno osjeća kao da je u bezazlenoj situaciji, ali i onima koji osjećaju i najmanji nemir.’’

Tina Kovačiček preporučuje KUHARICU

”Posljednjih nekoliko mjeseci često sam u kuhinji”, kaže naša druga Tina, koja to vidi kao direktnu posljedicu pandemije i lockdowna, ”ali zapravo vrlo pozitivna posljedica jer sam se odlučila posvetiti zdravoj hrani, po mogućnosti bez mesa. Na tržištu postoji baš jako dobar izbor kuharica koje se bave ovom tematikom, a ja sam se odlučila za domaću autoricu – Maju Brekalo i njezin prvi naslov Moja sretna hrana. Za nekog tko nije znao puno o ovome i tko tek kreće u vlastite male zdrave pobjede – oduševljena sam! Recepti su jednostavni, namirnice i začini dostupni za nabavku na našem tržištu, a Maja me naučila nekim osnovnim jednostavnim trikovima kako da sama napravim biljno mlijeko, kako da mi juha od mrkve ili cikle ispadne gušća, a ima i nekih super jednostavnih recepata za deserte. Zapravo recepti su različiti i pokrivaju nekoliko jako ukusnih jela i iz azijske kuhinje.”

Matea Martek preporučuje SERIJU

Glavna urednica časopisa Ljepota&Zdravlje, koja često počasti i Graziju svojim divnim pisanjem, za preporuku je odabrala ni manje ni više, nego nešto uz što ćete pojesti kilogram kokica. “Dok čekam novu sezonu (točnije, žudim za njom!) britanske serije Top Boy, ponovno gledam prvu sezonu na Netflixu (originalno postoje tri sezone). Premda nisam odrastala na ulicama Londona, apsolutno razumijem zašto ovu seriju smatraju kultnom i zašto se Drake ubraja u njezine fanove (toliko da ju je odlučio “oživjeti” te je jedan od producenata nove sezone, kao i jedan od razloga zašto je možemo gledati na Netflixu). Kad se uzme u obzir da su među glavnim glumcima ujedno i sjajni glazbenici (primjerice Kano, Dave, Little Simz), soundtrack je očekivano fantastičan, osobito ako volite britanski grime. Kad je riječ o radnji, ukratko, serija je autentičan, sirov prikaz ulica Londona i surovog života na njima, no ono što je čini posebnom je emotivna dimenzija, tj. razrada likova zbog koje je potpuno jasno kako dolazi do nekih životnih scenarija koje gledamo u seriji.”

Andreja Pančur preporučuje BILJKE

Izvršna urednica Grazije u posljednje vrijeme svima koji je žele slušati priča o biljkama, tako da nas ova preporuka nije pretjerano iznenadila. “Isprva mi je definitivni prijedlog bio višekratni štapić za uši i periva kozmetička vatica tvrtke LastObject, no kako sam se o tome naširoko raspisala u recenziji, ono što mi je obilježilo mjesec su – biljke! Nedavno sam uselila u novi stan, a kako mi prijatelj u svome domu ima jednu pravu prašumu i neviđeno je koliko je sve to zelenilo podiglo prostor, odlučila sam se i ja pozabaviti s jednostavnim za održavanje, a efektnim biljkama. Tu mi je puno pomogla ekipa iz Djardina, koja je kreirala vrlo praktičan webshop, a kada je malo zatoplilo, poslali su mi moju areku palmu, aloe veru, monsteru i penjačicu. A prijateljica mi je nedavno poklonila i začinsko bilje kreativnih Biljkoboraca, i ‘’nešto’’ je već niknulo, tako da, ljudi moji, definitivna preporuka su ova zelena čudesa koja su mi podigla životni prostor u kojem spletom okolnosti i radim.”

Livija Stanišić preporučuje UREĐENJE #WFH UREDA

Naša Livija posljednja četiri mjeseca gotovo isključivo radi od doma: redovno kao voditeljica projekata u jednoj softverskoj tvrtki, i uz to pišući za Graziju. “Trudim se pomoću raznih kutija i stalaka, produžetaka i nastavaka, od svog stana napraviti ergonomski prilagođen ured; ali nakon gro sati za radnim stolom postaje savršeno svejedno sjedim li u lotus pozi, ili na lopti za pilates, ili pak stojim – moram se maknuti od stola i opustiti grbu. Sažaleći se nad mojom kralježnicom, moj najbolji prijatelj Žika poklonio mi je dva predmeta koja su mi poboljšala kvalitetu života na gotovo topshopovskoj razini! Jastuk za vrat omogućuje mi da se napokon potpuno udobno sklupčam na kauču tijekom svojih čitateljskih maratona (ovaj moj je neki fensi iz ljekarne, ali ih ima u JYSK-u po dvoznamenkastim ciframa i kažu mi da su odlični), dok mi genijalni Ikea držač za laptop omogućuje da istovremeno meko i stabilno počiva u mom krilu, bez opasnosti od pregrijavanja + pored stane i tanjurić s keksićima, ‘cause YOLO ‘n’ all! Oba bih proizvoda preporučila svim zatočenicima vlastitih domova koji se nadaju da će korištenjem medicinskih pomagala danas izbjeći njihovu pretjeranu upotrebu u budućnosti, odnosno svima koji vole duge reading/bingeing/working couch sesije bez potrebe za učestalim meškoljenjima.”

Foto: Top Boy; Unsplash; PR