Ako imate želju početi živjeti s manje otpada ili želite ulagati u proizvode zbog kojih ćete se okrenuti minimalističkom stilu života, nastavite čitati

Na LastObject nabasala sam na nekolicini lifestyle inozemnih portala, tako da sam vrlo brzo odlučila kliknuti na web-stranicu ove danske tvrtke i sa znatiželjom išla proučiti priču koja leži iza održivih proizvoda koji su osvojili svijet. LastObject ima za cilj, ukratko, eliminirati kozmetičke proizvode za jednokratnu upotrebu, uključujući pamučne krpice, maramice, vatice i još koječega. U ponudi imaju višekratne alternative za ekološki osviještene, uključujući: prvi pamučni kozmetički štapić za uši za višekratnu upotrebu na svijetu, set maramica posebno kreiran za one koji su uvijek u pokretu, a ne žele iza sebe ostavljati more papirnih maramica. A tu je i vatica za višekratnu uporabu koju možete oprati u perilici za rublje i koristiti još tisuće puta. S obzirom na to da su izgledali poput pakiranja za slatke bombone, odabrali smo održive vatice i štapiće za uši, koje smo naručili s njihove stranice nakon što smo saznali da dostavljaju u Hrvatsku. Jedan impulzivni šoping kasnije, i paketić mi je stigao niti za dva puna dana otkad sam ga naručila. Iz Danske!

LastRound su ”pospremili” u praktičnu biorazgradivu kutijicu

Iako nisu svi oduševljeni ekološki prihvatljivim proizvodima, pa skoro na jednakoj razini kao i da vam netko kaže da je jednom probao tofu i ‘’nije im to – to’’, i često na predmete poput perivih pelena ili menstrualnih čašica možete vidjeti upitnike nad glavama vaših sugovornika, činjenica jest ta da održivost uzima maha u petoj brzini. A s obzirom na to da je ovog tjedna u Rijeci i Kninu bilo nikad dosad zabilježeno toplo u veljači, rekli bismo, optimistično – u pravi čas! I, iako je početna skepsa bila aktivna (‘’Joj, gruba mi je vatica’’, ‘’Joj, zašto ovo izgleda kao svrdlo’’), ovi proizvodi u preslatkim pakiranjima, koji su izrađeni od oceanske plastike, brzo su mi postali bliski srcu. Vatica LastRound je nakon prvog pranja omekšala i odlično briše ostatke šminke, jedino se još muči s uljanim proizvodima jer upije previše tekućine, stoga je za početak možda bolje svoje umivalice stavljati na ruku. Silikonski štapić LastSwab za uši je, uz malo navike, postao novo najdraže sredstvo čišćenja ušiju. Malo će vam prva dva-tri puta nedostajati onaj osjećaj pamuka dok čistite ušku, no naviknete se. A pomaže i činjenica da sam ovim shoppingom zamijenila preko 1000 vatica i štapića za jednokratnu uporabu.

Foto: LastObject