Ivančica Kršek dugogodišnja je dizajnerica interijera te zaljubljenica u preuređivanje starog namještaja. U njezinom zagrebačkom studiju za makeover namještaja, prostora i slobodnog vremena, kako simpatično objašnjava svoju poslovnu ideju, mnogi su se naučili praktičnim vještinama, a kući zadovoljno ponijeli novi-stari komad namještaja.

Njezine su radionice preuređivanja namještaja jako popularne, a blog na kojem dijeli inspirativne savjete i ideje vrlo čitan. Saznali smo o čemu se tu točno radi, a ako je ovo vaša tema, tada svakako pročitajte do kraja i javite se za jednu od radionica.

Kako ste se pronašli u dizajnu interijera i kako ste zavoljeli stari namještaj?

Dizajnom interijera i preuređenjem starog namještaja počela sam se baviti još 2011.godine nakon što sam nakon dugogodišnjeg rada u marketingu jedne strane tvrtke odlučila napraviti zaokret u profesionalnoj karijeri, moglo bi se reći stvarni životni i profesionalni “makeover”. Ljubav prema dizajnu interijera i starom namještaju bila je prisutna oduvijek, od malena, ali do tada uglavnom samo u formi hobija. Pokretanjem bloga Makeover addict i istoimene FB stranice 2011. godine, ta se ljubav počela manifestirati u konkretnom obliku, a onda je s vremenom, kroz puno suradnji i projekata prerasla u pravi posao od kojeg danas živim.

Kako ste naučili tehnike obnove namještaja i koji su sve potencijali starih komada?

Tehnike obnove namještaja naučila sam na samom početku, pohađajući različite radionice slične tematike, ali najviše sam iskustva i znanja stekla samostalno preuređujući konkretne komade namještaja. I dan danas pratim novitete u tom segmentu, što se tiče novih boja i materijala ali i tehnika preuređenja. U početku sam namještaj preuređivala za sebe a onda su počele stizati i narudžbe od klijenata. Do sada sam preuredila više stotina komada različitog namještaja za privatne osobe i tvrtke i na taj način se susrela sa svim mogućim materijalima i načinima preuređenja i to mi je najdragocjenije iskustvo. Također dugo godina sam radila kao suradnica na “uradi sam” projektima za različite TV emisije i časopise za uređenje doma, pa sam i tako stekla puno znanja i samopouzdanja da se mogu uhvatiti u koštac sa različitim vrstama materijala.

Stari namještaj je prepun potencijala i zaista nudi jako puno za malo uloženog truda.

Gdje se može nabaviti dobar komad starog namještaja, imate li savjet?

Popularizacijom starog i obnovljenog starog namještaja a prvenstveno kroz njihovu prisutnost u interijerima na društvenim mrežama, sve je teže pronaći dobar i kvalitetan komad namještaja slučajno. Kada sam se počela baviti preuređenjem namještaja najbolje komade našla bih najčešće usput, u prolazu na krupnom otpadu. Danas se stari namještaj uglavnom prodaje po oglasnicima, društvenim mrežama i buvljacima, a ponekad da biste pronašli neki vrijedan i tražen model namještaja treba napraviti zaista veliku potragu.

Često se dogodi da prijatelji, obitelj i poznanici imaju stari namještaj za koji nisu ni svjesni da ima potencijala pa se svakako raspitajte i u svojem najbližem okruženju.

Prošle ste godine otvorili studio Makeover addict u zagrebačkoj Dubravi. Kako je došlo do realizacije te ideje?

Nakon deset godina bavljenja preuređenjem namještaja i dizajnom interijera pojavila se osobna i poslovna potreba da posao proširim i smjestim u prostor u koji mogu doći svi oni koji žele naučiti neke vještine ili im treba usluga preuređenja namještaja i dizajna interijera. Iako sam godinama s pratiteljima djelila svoja iskustva i znanje putem različitih digitalnih i medijskih platformi, željela sam to znanje i iskustvo putem radionica prenijeti uživo i dati svakom polazniku priliku da vlastitim rukama preuredi svoj namještaj jer znam da taj proces iznimno usrećuje. Osim prostora gdje održavam kreativne radionice, tu se nalazi i moja radiona u kojoj preuređujem namještaj po narudžbi i mali ured u kojem se bavim dizajnom interijera.

Održavaju se super radionice. Tko vas sve može posjetiti, kada su radionice i koje teme pokrivate?

Radionice su otvorene za apsolutno sve koji žele naučiti kako preurediti stari namještaj na Radionici preuređenja namještaja ili naučiti kako stilizirati i fotografirati na Radionici stiliziranja i fotografiranja mobitelom. Na radionicu preuređenja namještaja polaznici sami donesu svoj manji komad namještaja i u dva termina ga preurede te nauče koje tehnike, alate i boje koristiti prilikom preuređenja namještaja. Na  radionici stiliziranja i fotografiranja mobitelom polaznici uče kako stiliziranjem i fotografijom što bolje prezentirati svoj hobi, interese, posao ili usluge na društvenim mrežama a pritom koristeći samo svoj mobitel.
Radionice se održavaju u mjesečnom ritmu, a zainteresirani se mogu prijaviti putem moje web stranice Makeoveraddict.com ili putem profila Makeover addict na društvenim mrežama.

Kako ste zadovoljni zasad s publikom, postoji li interes?

Interes je velik, atmosfera na radionicama je odlična a polaznici u pravilu s radionica odlaze s velikim osmjehom što pokazuje da idemo u dobrom smjeru . Kada sam otvorila studio prošle godine i počela održavati radionice, taman smo ušli u peti val korone, zatim je počeo rat u Ukrajini pa smo preživjeli poskupljenje energenata, sada inflaciju itd., tako da je prva godina djelovanja bila zaista zahtjevna. Međutim, radionice su gotovo uvijek, čak i u tim nepredvidljivim okolnostima bile popunjene, tako da sam zaista zahvalna svima koji su svojim sudjelovanjem i interesom pružali podršku ovom projektu.

Imate li savjet za sve one koji misle da bi se trebali riješiti starog namještaja?

Imajući na umu da je nekadašnji namještaj proizveden od puno kvalitetnijeg i dugotrajnijeg materijala nego ovaj današnji , svakako prvo razmislite o mogućnosti obnove starog namještaja a kojom mu možete podariti novi sjaj i učiniti ga zanimljivim i unikatnim dijelom svog prostora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makeover addict (@makeover.addict)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makeover addict (@makeover.addict)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Makeover addict (@makeover.addict)

Foto: Unsplash, Makeover addict