S dolaskom ljepših, sunčanih i duljih dana, proljeća koje samo što nije došlo, sve više razmišljamo o izletima i o mogućim novim destinacijama u prirodi. Hrvatska vrvi prekrasnim lokacijama, a neka od najljepših nalaze se blizu gradova koja inače ne biste inicijalno turistički posjećivali. Tako se, na primjer, grad Otočac smjestio u dolini rijeke Gacke, između Velebita i Male Kapele.

Otočac

Otočac je grad pored kojega ćete proći na putu za Jadransku obalu, no vrijedi stati i posjetiti ga. Grad je sagrađen na otoku usred rijeke Gacke, a oko njega dalje prostirala se prostrana močvara koja je grad činila gotovo neosvojivim kroz povijest. Bio je opasan jakim zidom, a osnova je imala oblik nepravilnog sedmerokuta, sa šest kula na vanjskom zidu i visokom četverokutnom kulom unutar zidina. Time je stvorena urbana jezgra Otočca koja je sve do 18. stoljeća ostala bez značajnih promjena. Vodena mreža Gacke izravno je utjecala na morfologiju naselja i njegov povijesno urbani razvoj sve do današnjeg doba. Na izvoru Gacke u Sincu nalaze se mlinice koje i danas dočaravaju dio nekadašnjeg života u ovome kraju. Na drugu stranu, prema Velebitu, nalaze se sela Švica s lijepim jezerom i Kuterevo u kojem se nalazi Velebitsko utočište za medvjediće Kuterevo. No, ono što nas ovog puta najviše zanima u blizini Otočca jest Majerovo vrilo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PLITVICEBLOG (@plitviceblog)

Majerovo vrilo

Majerovo vrilo je od grada udaljeno cca od 12 do 14 kilometara, ovisno kojom cestom ili putem ste se zaputili prema njemu, u smjeru jugoistoka. Majerovo vrilo je izvor rijeke Gacke, treće po duljini rijeke ponornice na svijetu. Majerovo vrilo u Sincu jedno je od tri najveća izvora u izvorišnom području Gacke i vrlo je slikovito. Na rijeci Gacki nekada je radilo čak šezdesetak mlinica, danas ih je aktivno još nekoliko, a na Majerovom vrilu nalazi se i Majerov mlin. Izvrsno je očuvan i još uvijek melje žito na tradicionalan način te je u vlasništvu obitelji Majer.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli #discover 🏞📸 #otocac #gacka (@discoverotocac)

Moguće je posjetiti mlin uz najavu, što svakako sugeriramo svima jer tamo, na licu mjesta možete kupiti domaće brašno nastalo tradicionalnim načinom i ostale domaće proizvode. Kruh od brašna mljevenog tradicionalnim načinom u vodenom mlinu ima posve drugačiji, puno bogatiji okus. Ako prije niste, ovaj doživljaj će vas sigurno potaknuti na spravljanje i pečenje kruha, a nema ljepšeg nego kada se u kuhinji osjeti miris domaćeg kruha, posebno od domaćeg brašna nastalo na Majerovom vrilu!

Rijeka Gacka je jedna od najljepših hrvatskih rijeka. Krajolici kojima protiče su nerijetko posve bajkoviti, posebno u proljeće i ljeto, takva je i lokacija Majerovog vrila; magična, prekrasna… Netaknuta priroda i taj drugačiji, smireniji način života svakako će posjetitelje transportirati u stanje “punjenja baterija”. Stanje koje nam svima ponekad treba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli HR VRIJEME (@vrijeme.hr)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lijepa naša (@lijepanasahr)

Fotografije: TZ Ličko-Senjske županije, @plitviceblog, @discoverotocac, @vrijeme.hr, @lijepanasahr