Popularna pjevačica promijenila je stihove novog singla “Grrrls” nakon kritike da je početni stih ignorantski i pogrdni za osobe s invaliditetom

Svi rade pogreške, no važno je kako na njih reagiraju. I dok često u zabavnoj industriji na kritike obožavatelja vidimo ignoriranje, a nekad i ismijavanje, Lizzo je bila aktivna.

Da sumiramo što se dogodilo. Nakon što je objavila najnoviji singl “Grrrls” sa svog nadolazećeg albuma, dobila je puno kritika zbog korištenja riječi “spastična” kako bi opisala osobu koja se nije u stanju pomaknuti, što je pogrdna riječ za osobe sa spastičnom diplegijom, što je oblik cerebralne paralize.

Vrlo brzo nakon što su na društvenim mrežama mnogi reagirali na taj dio pjesme, proglašavajući ga netolerantnim i neočekivanim za pjevačicu kojoj je dio brendinga uključivost, Lizzo je promijenila tekst, zamijenila spot i pjesmu na svim streaming servisima i objavila ispriku. Originalni tekst pjesme, “Hold my bag, bitch, hold my bag/Do you see this shit? I’ma spaz”, promijenjene su u: “Do you see this shit? Hold me back.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating)

U izjavi objavljenoj na njezinim stranicama na društvenim mrežama, Lizzo je napisala:

“Skrenuta mi je pozornost da u mojoj novoj pjesmi “GRRRLS” postoji štetna riječ. Dopustite mi da pojasnim jednu stvar: nikada ne želim promovirati pogrdni jezik. Doživljavam mnogo uvredljivih riječi i razumijem moć koju takve riječi mogu imati na osobu (bilo namjerno ili u mom slučaju, nenamjerno). Ponosna sam što mogu reći da postoji nova verzija singla GRRRLS s promjenom stihova. Ovo je rezultat mog slušanja obožavatelja i preuzimanja odgovornosti. Kao utjecajna umjetnica posvećena sam tome da budem dio promjene koju sam čekala vidjeti u svijetu. Xoxo, Lizzo.”

I to je to! Čini se kao jako jednostavna stvar – koja je Lizzo vjerojatno koštala i novaca i pregleda, no kako i treba biti, to joj je manje važno i potvrda je da joj je na prvome mjestu njezina horda obožavatelja i obožavateljica. Nije, naime, isto, jednostavno obrisati rasističku ili seksističku objavu i nadati se da će netko drugi napraviti neku glupost i svi zaboraviti na tebe (što se, ipak, često događa), i napraviti ovo što je učinila Lizzo.

Također, čini se da je cancel kultura u jenjavanju jer, unatoč oštrim kritikama, djeluje kao da je većian toga bila pozivanje na odgovornost, a ne samo bjesomučno vrijeđanje i omalovažavanje pjevačice, što smo vidjeli i previše puta.

Zlobnici bi rekli da je i ova promjena lyricsa bila jednostavan čin, no ako jest – zašto to dosad nismo vidjeli? Kako ona jedna poznata pop pjesma iz 2000-ih kaže, “sorry seems to be the hardest word”. Lizzo ima naš naklon!

 

Foto: Theo Wargo/Getty Images