Predstava “Levant” je novi autorski rad Petre Hrašćanec i Saše Božića, a koja je nastala u suradnji s glazbenikom Alenom Sinkauzom. Premijerno će biti predstavljena u Zagrebačkom plesnom centru 9. rujna u 20 sati te će ujedno otvoriti novu sezonu u ZPC-u. Idući dan je repriza predstave tako da svi oni koji nisu gledali premijeru imaju šansu pogledati ju. Ili ju pogledati dvaput, jer dobre stvari valja ponavljati. A vjerujem da se ovdje radi o jako dobroj stvari!

“Levant” – posljednja plesna karika renomirane trilogije

“Levant” smješta rad spomenutih umjetnika unutar relacijskog diskursa i povezanih osobnih povijesti, propitujući suvremena pitanja sjećanja, slobode i identiteta. Kao treći dio trilogije (koja uključuje renomirane predstave “Kompas” i “Horizont”) organiziran je oko egzistencijalnih pitanja, a bavi se temama bijega i slobode te u prvi plan stavlja slike ljeta, vode i neba. Levant ili levanat vlažan je i hladan istočni vjetar na Sredozemlju, a sam pojam izvorno je značio „istok“. Vjetar kao metafora snage ali i promjene preveden je u audio vizualni svijet predstave.

Specifičnost predstave leži u izlaganju suptilnog i kriptičnog plesnog jezika koji u prvi plan stavlja specifične tjelesne prakse istoka i zapada kao sredstvo za proizvodnju afektivnog sadržaja te propituje stereotipno čitanje značenja i uloga. Konceptualna otvorenost Levanta usporedna je s nazivom vjetra kroz zajednički naglasak na promjenjivosti, te kroz dinamiku, poetiku i politiku odnosa. Izvedba naglašava ideju o nužnosti neprozirnosti u našem razumijevanju drugog, a ne potpune transparentnosti susreta.

Trilogija “Kompas”, “Horizont” i “Levant” proizlazi iz zajedničkog nazivnika teme kojom se Hrašćanec i Božić bave u suradnji sa izabranim umjetnicima. Temu je najlakše mapirati kroz riječ samoća iako zapravo radovi govore o vrlo specifičnoj vrsti bivanja zajedno unutar okolnosti i značenja koja se grade audio-vizualnim svijetom svake od cjelina. Forma dueta na sceni bila je polazišna točka istraživanja sa naglaskom na dojam sličnosti koji se nudi fizičkim ili performativnim epitetima izvođača. Te konstante ili vrijednosti prenesene su i u same naslove sve tri predstave. Spomenuta Trilogija bit će prvi put izvedena u cijelosti tijekom listopada u Zagrebu.

Redovna cijena ulaznice za izvedbu predstave “Levant” 10. rujna iznosi 60 kuna, 50 kuna za članove umjetničkih udruga i umirovljenike te 40 kuna za grupe od 10 i više osoba te studente. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10 srijedom, četvrtkom i petkom od 16 do 20 sati te sat vremena prije početka predstave. Ulaznice je moguće i rezervirati slanjem e-maila na blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr.

Fotografije: Nina Đurđević