Let balonom na vrući zrak bez imalo je razmišljanja nešto što ćete pamtiti ostatak života. Ovakva vrsta avanture nudi jedinstvenu perspektivu i osjećaj slobode koji je teško pronaći u drugim aktivnostima. Međutim, let balonom ima i adrenalinsku notu, stoga će svatko ”dobiti” ono što mu treba.

Iako na svijetu postoji velik broj sjajnih lokacija za let balonom na vrući zrak, a među njima se nalazi i Hrvatska – mi smo napravili presjek od pet destinacija koje se isplati uzeti u obzir kao mjesto gdje ćete iskusiti ovu jedinstvenu avanturu.

Guadix / Španjolska

Andaluzija je jedna od najljepših španjolskih pokrajina, stoga možemo samo zamisliti koliko je onda bajkovit let balonom. Guadix je grad iznad kojeg možete letjeti, a koji je specifičan po zanimljivim bijelim krovovima i specifičnoj arhitekturi. Međutim, ono što će vas oboriti s nogu jest pejzaž Granada Geoparka, koji se nalazi pod UNESCO zaštitom. Park se proteže na 4.722 km² i karakterizira ga jedinstvena geološka povijest. Okružen je visokim planinama Pirenejskog poluotoka i ovo područje sadrži važne geološke dokaze iz kvartarnog doba, uključujući kontinentalne sedimente koji su oblikovali doline kroz procese erozije.

@granadavamos

Kapadokija / Turska

Kapadokija u Turskoj spada među najistaknutija mjesta na planetu za avanturu letenja balonom i svake godine privlači brojne posjetitelje jer pruža rijetku priliku za let iznad područja UNESCO-ove svjetske baštine. Veći dio godine nebeski prostor ove regije oživljava spektakularnim prikazom boja zahvaljujući stotinama balona koji ukrašavaju nebo u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Pogled na predivan krajolik, ali i ostale balone, definitivno je nešto što morate iskusiti jednom u životu.

Toskana / Italija

Što reći o čarobnoj Toskani, a da već nije rečeno? Ova talijanska destinacija pruža sve potrebno za hedonistički odmor, a pridružite li tome i let balonom, kako se kaže – dobit ćete “puni paket”. Naime, pogled s neba prema zelenim brežuljcima, vinogradima i poljima lavande, srednjovjekovnim dvornicima i selima sjajna je ”izlika” da se što prije uputite put Toskane te odmor provedete u kombinaciji avanturizma i maksimalne relaksacije.

@tuscanyballooning

Rijeka Nil / Egipat

Iako se radi o nešto udaljenijoj destinaciji, let iznad rijeke Nil vratit će vas u neka prošla vremena te podsjetiti na bogatu povijest ovog područja. Iz balona ćete moći uživati u pogledu na neke od najistaknutijih i najstarijih spomenika u Egiptu, kamufliranih među ruralnim pejzažima jer let uključuje prolazak iznad piramida, Luxorskog hrama koji je sagrađen je u doba Novog kraljevstva i mnogih drugih povijesnih građevina.

@trip.klik

Dolina Loire / Francuska

Nazvana u čast najduže rijeke u Francuskoj koja prolazi kroz centar zemlje, dolina Loire proglašena je UNESCO-ovom svjetskom baštinom zbog svoje ljepote i povijesnog značaja. Dom je nekih od najpoznatijih dvoraca na svijetu, kao što su Chenonceau, Chambord i Villandry, a osim toga, povijesno i arhitektonsko bogatstvo ovog područja nadmašuje ljepotu prirodnog pejzaža. U svakom slučaju, lokacija na kojoj ćete ostati bez riječi.

Foto: Instagram, Unsplash