Kritičari nove kolekcije odjeće Lene Dunham tvrde da komadi nisu dostupni u svim plus veličinama, iako se tako reklamiraju – i to je samo jedna od stvari koje zamjeraju

Lena Dunham, autorica HBO-ove serije “Girls” nominirane za Emmy, izjavila je ovog tjedna za The New York Times da surađuje s brendom 11 Honoré na “strogo uređenoj kolekciji od samo pet predmeta”. Ponude, od veličine 12 do veličine 26, kreću se od rebrastih pamučnih majica s pamučnim dresom od 98 dolara do jakne od 298 dolara. “Trenutačno jedino što radim je da progovaram o vlastitom iskustvu”, izjavila je Dunham, koji sama nosi veličinu 14 ili 16. “Ova linija odjeće izravna je reakcija na moje iskustvo.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham)

Mnogi ljudi na društvenim mrežama nisu bili pretjerano opčinjeni i istaknuli su da se veličine Lanine kolekcije odjeće čine bliže srednjim veličinima nego većim. Uz to, “limitirane” verzije odjeće ne djeluju kao da su nešto dugoročno dostupno, tako da je ova linija samo privremena injekcija. Marcy Guevara-Prete, slavna stilistica, suvlasnica butika The Plus Bus Boutique i samoprozvana “velika obožavateljica 11 Honoré” za Huffpost je izjavila da vjeruje kako brend “daje sve od sebe s ograničenim resursima kako bi pružila luksuznu modu za plus veličine.” Međutim, “mislim da je ova konkretna suradnja pomalo gluha”, rekla je Guevara-Prete dodajući da “jednostavno rješenje bilo bi izjeći ovu liniju nazvati “inkluzivnom”.

Također, mnogi joj zamjeraju i internalizirane probleme s vlastitim tijelom uzrokovane raznim terapijama lijekovima. Tijekom lansiranja linije, u nekoliko je postova na društvenim mrežama objasnila svoj odnos s vlastitim tijelom, no mnogima se niti to nije svidjelo. “To je razumljivo za nekoga u njezinoj industriji. Međutim, možda je prije nego što je pokušala prodati odjeću plus size ljudima, trebala raspakirati vlastite internalizirane stigme s težinom”, napisala je Juliet James, gostujuća kolumnistica Huffposta. Ovo je samo jedan od niza napada na Lenu Dunham posljednjih nekoliko godina, gdje je kontinuirano prozivaju za privilegiju i licemjerje. Kritike su se jako pojačale 2017. godine kad je tijekom #MeToo vala, Dunham javno optužila glumicu Auroru Perrineau da laže da je bila silovana jer Lena “poznaje Murraya Millera i to nikada ne bi napravio.” Čini se da je kritike ne prestaju pratiti.

Foto: Vince Bucci / Stringer / Getty Images Entertainment via Getty Images