Vjerujemo da ste više od jednom u proteklih nekoliko mjeseci naišli na videe ili fotografije uranjanja u ledene kupke. Iako na prvi pogled može djelovati zastrašujuće, radi se o dobro poznatoj metodi koja pruža brojne zdravstvene benefite.

Naime, Wim Hof metoda označava jedinstven pristup samopoboljšanju kombinacijom ledene vode, posebne tehnike disanja i meditacije. Začetnik ove metode je Wim Hof, nizozemski ekstremni atletičar koji je oborio čak nekoliko svjetskih rekorda u izdržljivosti – bosih nogu je istrčao polumaraton na ledu, u kratkim hlačama se popeo na Kilimanjaro i Mount Everest te je preronio 66 metara ispod leda. Sve svoje uspjehe, kako kaže, duguje spomenutoj metodi.

Hof je svoju metodu okarakterizirao kao način s kojim je moguće povećati kontrolu nad autonomnim nervnim sustavom i imunološkim odgovorom tijela, međutim znanstvena istraživanja još uvijek nisu do kraja donijela odluku ima li metoda doista takav učinak na tijelo i organizam. Ipak, iskustva onih koji su je probali – potvrđuju da ima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Daniel Skoblar (@daniel.skoblar)

Izlaganje hladnoći

Kao prvi element Win Hof metode nameće se izlaganje hladnoći. Osim ledene kupke, to može biti i tuširanje u hladnoj vodi, a cilj je izgraditi toleranciju na hladnoću. Izgradnja ide postupno, a to znači da možete početi s mlakom vodom i kraćim izlaganjima pa s vremenom povećavati intenzitet.

Tehnike disanja

Ova metoda posebnu pažnju usmjerava na način na koji dišete tijekom samog provođenja. Što to znači? Naime, potrebno je kontrolirati tempo izdisaja i udisaja zraka jer takav način disanja povećava razinu kisika u tijelu, što posljedično dovodi do poboljšanja energije, smanjenja stresa i boljeg imunološkog sustava.

Fokus uma

Posljednji čimbenici ove metode su meditacija i fokusiranje uma, odnosno mentalna koncentracija. Hof ističe da kombinacija hladnoće i disanja ima potencijala ljudima omogućiti veću kontrolu uma nad tijelom, a to znači bolje nošenje s potencijalnim stresom u životu, poboljšanje opće koncentracije te mentalnih faktora.

Međutim, važno je napomenuti da ova metoda nije prikladan izbor za svakog, odnosno bitno je osvijestiti da se radi o intenzivnoj primjeni koju tijelo doživljava prilikom prakticiranja. Upravo zato, metodu je potrebno provoditi u kontroliranim uvjetima i prilagoditi svom trenutnom zdravlju.

Gdje u Hrvatskoj isprobati Wim Hof metodu?

Daniel Skoblar je jedini licencirani trener Win Hof metode u Hrvatskoj koji redovito održava radionice o ovoj metodi. S ovim stručnjakom možete biti sigurni da ćete, ako želite, u cijeli proces ući lagano i maksimalno neinvazivno za tijelo. Prema Danielu, Win Hof metodu može prakticirati svaka zdrava osoba, no ne bi je preporučio trudnicama, onima u procesu oporavka od operacije, epileptičarima, osobama koje imaju probleme sa srcem ili su preboljeli moždani udar i slično. Naravno, za detaljnije i točne informacije jeste li pravi kandidat, možete s obratiti Danielu putem službene web stranice gdje se ujedno nalaze i svi detalji nadolazećih radionica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Daniel Skoblar (@daniel.skoblar)

Foto: Instagram / @sheilaavilesc