Kako pobijediti nesanicu pitanje je koje si svakodnevno postavlja ogroman broj ljudi. Bezbroj je razloga koji dovode do nesanice, ali postoji i jednostavno rješenje.

Tehnika disanja 4-7-8 temelji se na drevnoj jogijskoj metodi zvanoj pranayama, koja pomaže praktikantima da steknu kontrolu nad svojim disanjem. Tehniku ​​je razvio dr. Andrew Weil. Ako se redovito prakticira, može pomoći osobama koje pate od nesanice da prevladaju nesanicu.

Kako pobijediti nesanicu: Kako funkcionira tehnika disanja 4-7-8

Tehnike disanja osmišljene su da dovedu tijelo u stanje duboke opuštenosti. Specifični obrasci koji uključuju zadržavanje daha određeno vrijeme omogućuju tijelu da obnovi kisik. Prakse opuštanja također pomažu vratiti tijelo u ravnotežu i reguliraju reakciju “bori se ili bježi” koju osjećamo kada smo pod stresom. Ovo je posebno korisno ako imate nesanicu zbog tjeskobe ili zabrinutosti zbog onoga što se dogodilo danas – ili onoga što bi se moglo dogoditi sutra. Uskovitlane misli i brige mogu nas spriječiti da se dobro odmorimo. Tehnika 4-7-8 tjera um i tijelo da se usredotoče na regulaciju daha, umjesto na vrtenje opsesivnih misli. Dr. Weil opisao je ovu tehniku ​​kao “prirodni lijek za smirenje živčanog sustava”.

Kako se izvodi ova tehnika

Da biste vježbali disanje 4-7-8, pronađite mjesto gdje ćete udobno sjesti ili leći. Ako tehniku ​​koristite da biste zaspali, najbolje je leći. Pripremite se za vježbu tako da prislonite vrh jezika na nepce, odmah iza gornjih prednjih zuba. Morat ćete držati jezik na istom mjestu tijekom cijele vježbe. Izdisaj tijekom daha 4-7-8 može biti lakši za neke ljude kada stisnu usne.

Sljedeće korake treba izvesti u jednom ciklusu disanja:

  1. Prvo, neka vam se usne razdvoje.
  2. Napravite zviždući zvuk, potpuno izdišući kroz usta.
  3. Zatim zatvorite usne, tiho udišući kroz nos dok u sebi brojite do četiri.
  4. Zatim, sedam sekundi, zadržite dah.
  5. Napravite još jedan šištavi izdah na usta i dok izdišete brojte u sebi do osam.

Kad ponovno udahnete, započinjete novi ciklus disanja. Zadržavanje daha (sedam sekundi) najkritičniji je dio ove vježbe. Također se preporučuje da vježbu u početku ponovite samo četiri puta. Tako polako povećavajte dok ne dođete do osam udisaja i udisaja.

Ovu tehniku ​​disanja ne biste trebali prakticirati u okruženju u kojem niste spremni potpuno se opustiti. Iako se ne koristi nužno za izazivanje sna, ipak može dovesti praktičara u stanje duboke opuštenosti.

Foto: Pexels