Na AI izdanju Ladies of New Business konferencije učili smo od hrvatskih stručnjakinja iz AI područja na primjerima projekata i istraživanja!

Ladies of AI Business konferencija uz podršku A1 Hrvatska okupila je niz stručnjakinja iz područja, kako uživo tako i online. AI i ML (machine learning) inženjerke, podatkovne znanstvenice i analitičarke, softverske inženjerke i arhitektice, AI/ML entuzijastkinje okupile su se u BIRD inkubatoru prošlog četvrtka kako bi čule različite istraživačke, razvojne i karijerne priče kolegica iz industrije.

Ladies of AI Business

Samu konferenciju otvorila je dr. sc. Ana Meštrović, profesorica riječkog Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija. Prezentirala nam je proces istraživanja projekta InfoCoV. Riječ je o istraživanju tzv. infodemije tj. načina informiranja Hrvata o pandemiji putem online portala i društvenih mreža.

Ladies of AI Business

U samo 18 mjeseci, uspjeli su obraditi i analizirati čak preko 200 tisuća članaka s online portala tematski vezanih za COVID-19 te preko 500 tisuća korisničkih komentara na te članke, uz 206 tisuća tweetova. Više o procesu i rezultatima možete saznati u najavnom članku, ali i snimci predavanja.

Ladies of AI Business

Sljedeća na redu nam je Andrea Pirša Ilić, Cognitive Computing Manager u A1 Hrvatska. Andrea nam je ispričala više o tome kako su ugradili AI u A1 Hrvatska te kako su izgradili Cognitive Computing tim koji je zaslužan za veliki broj proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji u kompaniji.

Ladies of AI Business

U svom predavanju Marijana Šarolić Robić prezentirala je kako možemo utjecati na to da se više žena odvaži za tehnološku karijeru. Dala nam je i primjer toga kako žene koči izraženi strah od neuspjeha. S druge strane, naučila nas je i na osobnom primjeru (kroz iskustvo svog muža) kako muškarci mogu pomoći da se žene privuče i zadrži u industriji – uz samo malo više truda da uoče i cijene stručnost svojih kolegica.

Ladies of AI Business

Na prvom i jedinom panelu te večeri opet smo se vratili na nešto tehničkije teme. Uz Netokracijinu moderatoricu Antoniju Bilić Arar, Nevena Erak Camaj, suosnivačica tvrtke Erato, prve hrvatske platforme za razvoj chatbotova, Valentina Zadrija, senior ML inženjerka iz Gideona te Sandra Boljkovac Stojak CEO tvrtke Ciklopea koja razvija napredna rješenja prevođenja i lokalizacije – ispričale su nam više kako stroj učimo da razumije jezik, što je “onaj drugi NLP” te koji su izazovi specifični za hrvatski jezik kod NLP projekata.

Ladies of AI Business

Vjerojatno veći dio vas koji ovo čita ima neki pametni uređaj povezan na internet. Količina IoT (Internet of Things) uređaja iz godine u godinu se povećava te se pretpostavlja da ćemo sa sadašnjih 8 milijardi takvih uređaja na svijetu doći do 24 milijarde do 2024. godine. Kako te uređaje zbilja iskoristiti u najboljoj mjeri pitala se i FER-ova doktorandica Katarina Mandarić koja pri IoTLabu na FER-u radi na doktorskom koji se bavi upravo takvim pitanjima.

Detalje o svakom predavanju možete pročitati u Netokracijinom izvještaju, a snimka konferencije dostupna je na Netokracijinoj Facebook stranici.