U svijetu mode već smo navikli na to da high street adrese svako toliko izbace povoljne verzije određenih dizajnerskih komada, no slična stvar događa se i kada je riječ o beauty industriji. Naime, iako su ”duplići” preparativnih proizvoda ipak nešto manje zastupljeni, ne znači da isti ne postoje, stoga nas je posebno zaintrigirala činjenica da navodno postoji ”duplić” kultne Le Mer kreme.

La Mer je osnovao njemački zrakoplovni fizičar dr. Max Huber nakon što je sam sebi odlučio zaliječiti opekotine zadobivene u laboratoriju. Tako je ukratko nastala čuvena Crème de la Mer – krema čija je tajna u sastojku koji nikada nije otkriven, odnosno drži se u strogoj tajnosti. Naime, radi se o tajnom sastojku miracle broth koji je dobiven fermentacijskim procesom morskih algi i ostalih prirodnih sastojaka. Nakon što je Huber preminuo, bilo je izazovno nastaviti tradiciju, tj. izradu kreme jer fizičar nije ostavio nikakav pisani trag kako i u kojoj količini dozirati sastojke, no pomoću znanstvenika i njegove kćeri, uspješno je rekreiran miracle broth. Posebna zanimljivost, a i jedan od razloga zašto je ova krema toliko skupa, je činjenica da svaka krema sadrži djelić miracle brotha iz prethodne serije i time se zapravo održava neprekidna veza s originalom.

Što se tiče djelotvornosti, krema sadrži obilje esencijalnih nutrijenata koji su važni za zdravlje kože, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse… koji zajedno djeluju na umirivanje, obnovu i revitalizaciju kože. Mineralno ulje i petrolatum su među ključnim sastojcima koji pružaju intenzivnu hidrataciju, formirajući zaštitni sloj na koži koji pomaže u zadržavanju vlage. Isto tako, glicerin dodatno potiče hidrataciju kože privlačeći vodu iz zraka, što rezultira mekom i hidratiziranom kožom, dok limunska kiselina, AHA, igra važnu ulogu u poticanju eksfolijacije mrtvih stanica kože čime se poboljšava tekstura kože i potiče obnova. Antioksidansi, poput vitamina E i C, ključni su za zaštitu kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji mogu pridonijeti starenju kože, a lanolin dodatno pridonosi hidrataciji i mekoći kože, čineći Crème de la Mer idealnom za osobe s izrazito suhom kožom.

E sada, dolazimo do dijela vezanog uz Nivea Soft kremu za koju kažu da je povoljna zamjena za La Mer. Ova krema predstavlja intenzivnu hidratantnu kremu namijenjenu svakodnevnoj upotrebi koja kombinira lakoću aplikacije s brzim djelovanjem, a zahvaljujući svojoj laganoj formuli obogaćenoj vitaminom E i dragocjenim uljem jojobe – brzo se upija u kožu, pružajući trenutačno osvježenje i hidrataciju.

@carlymusleh What do we reckon? 🤔 stitch with @Annie Mac #niveasoft #niveasoftcream #cremedelamer #nivea #anniemac #skincare #lamer #skincaretips ♬ original sound – Carly ✨ Cosmetic Chemist

Ako je vjerovati sastojcima, doista su jako, jako slični. Naime, ključni sastojci Nivea Soft kreme uključuju vodu kao osnovu, glicerin koji privlači vlagu, parafinsko ulje koje formira zaštitni sloj sprječavajući gubitak vlage i miricil alkohol koji kožu čini glatkom. Butilen glikol i denaturirani alkohol poboljšavaju teksturu i upijanje, dok stearinska kiselina i miristil miristat pružaju konzistenciju i emolijentna svojstva. Dodatno obogaćena tokoferil acetatom (vitamin E) kao antioksidansom i lanolinskim alkoholom za hidrataciju, krema štiti kožu od vanjskih štetnih utjecaja i obnavlja njezinu barijeru.

Što zaključiti? Vjerujemo da je Nivea Soft sjajna povoljna zamjena, ali ne bismo se složili da je riječ o ”dupliću”, već jednostavno sličnoj formulaciji kojoj ipak nedostaju sastojci po kojima je La Mer krema poznata. No, ako vam je original cjenovno nepristupačan, Niveina inačica zbilja se čini kao odlična pristupačnija opcija.

Foto: La Mer, Nivea, Instagram