Norveška penjačica Kristin Harila postala je najbrža žena koja se popela na sve planine iznad 8000 metara ovog tjedna, popevši se na vrh Cho Oyu – posljednju preostalu planinu na njenom popisu.

Harila se popela na šesti najviši vrh na svijetu samo tjedan dana nakon što je 26. travnja stala na vrh Shishapangme, četrnaeste po visini planine. Seven Summit Treks, nepalska tvrtka koja upravlja Harilinom ekspedicijom, potvrdila je da je Norvežanka stigla na vrh u 11:35 ujutro po lokalnom vremenu u srijedu. “Kristin je sada najbrža žena koja se uspješno popela na svih 14 vrhova iznad 8000 metara”, rekao je Thaneshwor Guragain, menadžer Seven Summit Treksa, za The Kathmandu Post.Trenutni službeni rekord drži španjolska penjačica Edurne Pasaban Lizarribar, rođena 1973., koja je to postigla za osam godina i tri mjeseca 2010. godine. U audio poruci s planine, Harila je rekla da se osjeća uzbuđenije i zahvalnije nego ikad nakon uspona. “Bilo je jako teško i umorna sam nakon 13 do 14 sati penjanja”, rekla je penjačica, ​​spomenuvši teške vremenske uvjete i stalni vjetar koji su otežavali dolazak do vrha.

Kristin Harila, 37, ispunila je svoj cilj da se popne na 14 vrhova iznad 8000 metara nakon što se popela na vrh Cho Oyu. Trebalo joj je 12 mjeseci i pet dana. Harila se penjala sa šerpom Tenjen i šerpom Ngima Rita uz tibetansku stranu planine.

Harila se 2022. popela na 12 vrhova, postavivši svjetski rekord kao najbrža žena koja se popela na Mount Everest i Lhotse za manje od dvanaest sati. Unatoč tome što je bila blizu obaranja rekorda svih vremena za uspon na svih 14 vrhova iznad 8000 metara u sezoni, kineske su vlasti odbile njezin zahtjev za dozvolom za uspon na dvije preostale planine. “Mislim da najveće razočaranje nije bilo zbog rekorda, već zbog činjenice da neću moći dovršiti nešto što sam si zacrtala”, rekla je nakon projekta 2022.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristin Harila (@kristin.harila)

Harilini nedavni vrhovi dio su ekspedicije “She Moves Mountains Expedition,” ponovnog početka nedovršene misije 2022. Ekspedicija je ovaj put započela s planinama u Tibetu kako bi se izbjegle gnjavaže oko dozvola i nastavit će se do planina koje se nalaze u Nepalu.

Projekt ima za cilj nadmašiti vrijeme sadašnjeg rekordera Nirmala Purje od šest mjeseci i šest dana za uspon na svih 14 osam tisućnjaka. Bivši vojnik specijalnih postrojbi Ujedinjenog Kraljevstva postigao je ovaj podvig 2019., projekt koji će kasnije biti pretvoren u Netflixov dokumentarac “14 Peaks”. Harila planira slijediti taj primjer i prate je šerpe, Ngima Rita i Tenjen, kao i Matias Myklebust iz Field Productions koji snima njezino putovanje po Tibetu i planinama.

Foto: Profimedia