Sviđa nam se sve što radi Luna Džidić – Uzelac, od keramike, preko nakita do hrane o kojoj piše na svojem gastro blogu. Za nas je danas otkrila svoj novi recept za krafne od batata sa zimskim začinima koje baš dobro pašu u ovo blagdansko doba jer…tko ne voli krafne?

krafne od batata

Krafne od batata iz pećnice

Sastojci:

1 + 1/4 šalice narančastog batata, narezanog na male kockice

3/4 šalice vode

2 čajne žličice mljevenih sjemenki zlatnog lana

6 jušnih žlica domaćeg jabučnog octa

1/3 šalice zobenog mlijeka

4 jušne žlice šećera kokosovog cvijeta

1 + 1/3 šalice pirovog brašna T 630

1/4 šalice zobenog brašna

1/3 šalice sitno mljevenih badema

2 prstohvata sode bikarbone

2 prstohvata đumbira u prahu

1 čajna žličica cejlonskog cimeta

1 prstohvat mljevenih klinčića

1 prstohvat mljevenog kardamoma

1 prstohvat vanilije u prahu

80 g kakaove mase

1/3 šalice sirupa od datulja

1/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka

Postupak:

Pomiješajte pirovo brašno, mljevene bademe, zobeno brašno, kokosov šećer, začine i sodu bikarbonu u zdjeli. Stavite narezani batat u lonac, dodajte 3/4 šalice vode i nakon što zavrije, kuhajte poklopljeno 5 minuta na laganoj vatri. Ostavite da se malo ohladi, pa prebacite batat i vodu u kojoj se kuhao u blender ili multipraktik. Dodajte zobeno mlijeko, ocat i lanene sjemenke te izblendajte u glatku smjesu. Izlijte smjesu u prethodno pripremljenu posudu sa suhim sastojcima, pa sve skupa dobro promiješajte. Prebacite u kalupe za krafne i pecite u pećnici na 175 °C 35-40 minuta.

Dok se krafne hlade, pripremite čokoladu – rastalite kakaovu masu na pari, dodajte sirup od datulja i lagano zagrijano punomasno kokosovo mlijeko. Promiješajte pjenjačom da se sjedini pa umočite krafne u čokoladnu glazuru. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dobar tek!

krafne od batata

krafne od batata

Dodatni savjeti:

Ukoliko nemate blender ili multipraktik, moguće je pire od batata dobiti i pomoću štapnog miksera ili čak vilicom uz malo više truda.

Umjesto sirupa datulje možete koristiti i javorov ili agavin sirup.

Kao zamjenu za kakaovu masu možete koristiti tamnu čokoladu, a najbolje je ako je bez rafiniranog šećera.

krafne od batata

Foto: Sunberry Jam