Nakon godinu od pokretanja vlastitog web shopa te uključivanja brenda Kote Himmeli u svoju ponudu, Dnevna doza biljaka ovih dana  slavi, a glavne zvijezde slavlja su himmeliji i  njihove zračne biljke.

Himmeli, što na švedskom znači „nebo“, drevni je ukras koji su članovi obitelji zajedno svake godine iznova izrađivali od slame od više stotina i tisuća slamčica te ih vješali u svoje domove iznad blagovaonskog stola u vrijeme Božića i visili su tamo sve do ljeta. Veličanstvenost himmelija simbolizirala je bogat urod žita i blagostanje u obitelji. Najvažnije od svega, vjerovalo se kako nose sreću vjerojatno zato jer su povezivali obitelj kroz sam proces izrade. Imajući u vidu da u brzom životu kakav danas živimo nemamo vremena za višemjesečnu izradu takvog kompleksnog ukrasa, Kote vam donose unaprijed pripremljeni set od mesinga uz detaljna uputstva za izradu himmelija, govore mi Tomislav i Leon više o značenju ovog ukrasa koji u kombinaciji sa zračnom biljkom postaje divan dekorativni detalj za dom.

U sklopu njihovog Kote paketića nalazi se himmeli ukras koji se složi za svega dvadesetak minuta te zračna biljka roda Tillandsia kojoj za život nije potrebna zemlja već samo svjetlo, vlaga i zrak. Te biljke su epifiti – ne žive posađene u supstratu nego žive na nekoj drugoj biljci, npr. zalijepljene na koru stabla. Međutim, nisu paraziti – procesom fotosinteze same proizvode svoju hranu.

Tilandsija zahtjeva minimalnu njegu, tek povremeno špricanje i zalijevanje jednom do dva puta mjesečno. Biljka je to na koju možete zaboraviti dok ste na putu ili je jednostavno ponijeti sa sobom. U našim domovima može trajati godinama, a uz adekvatnu njegu cvate nakon čega će se i razmnožavati pa svoj himmeli možete nadograđivati novim elementima.

Ako posjetite web shop Dnevne doze biljke, iznenadit će vas popusti jer, kako smo spomenuli, slavlje traje do kraja tjedna. Više o tome potražite na njihovim društvenim mrežama.

 

Foto: Dnevna doza biljaka