Britanska javna televizija brani nominaciju riječima da su takvi eseji “cijena slobode govora”, bez obzira na to što je uvrijedio određene marginalizirane skupine 

BBC-jeva godišnja nagrada Russell, nazvana po britanskom književniku Bertrandu Russellu, privukla je pažnju javnosti zbog ovogodišnjeg popisa nominacija koji uključuje autoricu J.K.  Rowling, prenosi Deutsche Welle. Autorica obožavanih knjiga Harry Potter natječe se za nagradu koja je oformljena s namjerom da slavi ‘’novinarstvo i pisanje koje časti intelektualne i moralne vrline’’ s esejom o odnosu spola i roda koji je, s razlogom, izazvao iznimno snažne reakcije u lipnju. Esej je ponudio kontroverzne izjave o trans pravima i klasifikaciji trans žena kao žena. Rowling je u njemu spomenula iskustvo obiteljskog zlostavljanja i seksualnog napada i izjavila da će porast trans aktivizma izbrisati pojam spola koji definira živote mnogih žena. Između ostalog, u eseju je napisala i to da kad se ‘’vrata kupaonica i svlačionica otvore bilo kojem muškarcu koji vjeruje ili osjeća da je žena – tada otvarate vrata svim muškarcima koji žele ući unutra.’’ Rowling još nije komentirala svoju nominaciju za Russellovu nagradu, ali je nekoliko ljudi, kao što to često biva, donijelo raspravu na Twitter. Među njima je i David Levesley, urednik lifestyle časopisa GQ, koji je napisao kako BBC hvali ‘’potpuno pogrešno informiran’’ i činjenično netočan esej koji podržava transfobiju.

No Britanska javna televizija brani nominaciju rekavši da, iako je Rowling mnoge uvrijedila svojim komentarima o transrodnim osobama, te osude su “cijena slobode govora”. Također su dodali da nominacija ne znači da podržavaju njezine argumente, već hrabrost što je napisala esej unatoč oštrim kritikama njezinih stavova.

Brojne poznate osobe, fanovi, pa i suradnici, udaljili su se od autorice nakon objave eseja, smatrajući da svoj utjecaj koristi za napad na marginalizirane osobe, što nije u korak s porukama prihvaćanja i osnaživanja koje okružuju njezin dosadašnji rad. U srpnju su Emma Watson i Daniel Radcliffe, dvije zvijezde filmske franšize o Harryju Potteru, izrazile podršku transrodnim pravima, ogradivši se od stavova koje Rowling već neko vrijeme iznosi u javnosti. Reagirali su i popularni portali Mugglenet i The Leaky Cauldron, na kojem se okupljaju obožavatelji Harryja Pottera, izjavom podrške trans osobama. “Naš je stav čvrst: Transrodne žene su žene. Transrodni muškarci su muškarci. Nebinarni ljudi su nebinarni. Interseksualne osobe postoje i ne bi ih se trebalo prisiljavati da žive u binarnom sustavu. Stojimo uz bok fanovima Harryja Pottera iz tih zajednica. lako ne opravdavamo zlostavljanje koje je Rowling doživjela, moramo odbaciti njezina uvjerenja”, navode na navedenim web-stranicama.

Fotografija: Joel C Ryan/Invision/AP, File