Ovo nije jedini put da prvo izdanje prvoga nastavka serijala o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu ruši rekorde

Knjiga J.K. Rowling iz 1997. godine prodana je na aukciji Heritage Auctions i jedna je od tek 500 tvrdih uveza legendarne priče ikada tiskanih i objavljenih te godine. Licitacija je počela sa 75.000 dolara, ali je vrlo brzo porasla. I upisala se u povijest.

“To je najskuplje komercijalno djelo iz žanra fikcije iz 20. stoljeća ikad prodano”, rekao je izvršni potpredsjednik aukcijske kuće Joe Maddalena. “Ovaj rezultat pokazuje snagu te kombinacije književnosti i filma.”

Osim prvog izdanja Harryja Pottera, ostatak aukcije uključivao je 70-ak prvih izdanja drugih popularnih književnih djela koja su na kraju adaptirana u filmove. Među njima je bila i J.R.R. Tolkienova trilogija Gospodar prstenova koja je prodana za 103.125 dolara i svih sedam knjiga C.S. Lewisovih Kronika Narnije, koje su prodane za 100.000 dolara.

Prvo izdanje knjige "Harry Potter i kamen mudraca"

To također nije prvi put da se prvo izdanje Philosopher’s Stone prodalo za ogroman iznos. Još jedan primjerak knjige prodan je za 138.000 dolara ranije ove godine, i pokazalo kako Harry Potter priča neće prestati grijati srca svojih obožavatelja i da se nesumnjivo upisala u kanone.

Također, svjedoči i da J.K. Rowling, unatoč izazivanju puno kontroverze vezano za svoje stavove o trans osobama, daleko od toga da bude otkazana ili da se njezina karijera i na koji način uzdrmana. Čak je najnovija “drama” bila prije par dana, kad je poznata spisateljica sjela za laptop i objavila sljedeću Twitter objavu: “Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga. Osoba s penisom koja te silovala je žena.” Razlog? Činjenica da je škotska policija objavila izvješće koje je počinitelje seksualnog nasilja nazvalo osobom s “muškim genitalijama”.

Iako je tada dobila sitnu podršku, izazvala je puno više reakcija koje su je osudile, a spominjala se i dramatična riječ koja završava na “cel”. Ali, ništa, dokaz da je ova kultura prestala negdje krajem 2019. godine, kao i da su J.K. Rowling većinom odlučili odvojiti od povezanosti s čarobnjakom iz ormara.

 

Foto: Peter Macdiarmid, Christie’s/Getty Images