Čitaš li žene? akcija je koju je povodom Dana žena pokrenula knjižara Fraktura, a koja omogućuje da se po sniženoj cijeni do kraja ožujka nabave neki od sjajnih naslova domaćih i inozemnih autorica koji uključuju poeziju, beletristiku i aktualnu publicistiku. Nakon što smo iz Frakture dobili preporuke za nove naslove, donosimo naš izbor knjiga domaćih autorica za koje biste trebali znati!

Dan žena je svaki dan, a ne samo osmog dana u ožujku! Slaviti ženska dostignuća treba svaki dan, a najbolje autorice valja čitati i češće od toga – više puta dnevno

Marija Andrijašević: Zemlja bez sutona

Prvi roman Marije Andrijašević priča o biologinji koja dolazi u posjet ocu u Split. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj, u zaselak negdje u Dalmatinskoj zagori, gdje sreće Jadrana, prijatelja iz djetinjstva i njegovu kćer Altu. Svi njeni pokušaji da živi u sadašnjosti bit će preplavljeni sjećanjima i korjenitim vezama s prošlim životom. Ovaj roman donosi priču o kompleksnoj obiteljskoj dinamici koja se isprepliće s nostalgičnim osjećajima i mirisima dalmatinske vegetacije.

marija andrijašević zemlja bez sutona

 

Lana Pukanić: Tinejdžerke i drugi monstrumi

Umjesto da pokuša promijeniti sliku feministkinje kao ljutite i ogorčene žene te dokazati da su one smirene i sretne, književna i kulturna teoretičarka Lana Pukanić u ovoj zbirci eseja prigrlila je sliku nerazumne, agresivne i nevoljene feministkinje kako bi pokazala da su ljutnja i strast sastavni dio feminizma. Feminističku borbenost pronalazi na različitim mjestima, a sadržajem i formom svojih eseja otkriva politički potencijal u naizgled trivijalnim fenomenima s kojima se društvo ne zna nositi i time pokazuje da feminizam postoji u mnogo raznolikih oblika i da ga nikada ne može biti previše.

lana pukanić tinejdžerke i drugi monstrumi

 

Marina Vujčić: Stolareva kći

Užurbani način života ne ostavlja nam vremena da zastanemo, promislimo, kontempliramo. U dnevničkim zapisima objedinjenima u ovoj knjizi koja je nastajalo gotovo cijelo desetljeće otvara se intiman svijet autorice koja u tri cjeline donosi fragmente iz života i razmišljanja o knjigama, prirodi i malim stvarima koje život znače. Kako i sama autorica kaže, „jedino u mislima male stvari mogu poprimiti velike razmjere i jedino se u njima navodno velike stvari mogu smanjiti do nepostojanja“.

marina vujčić stolareva kći

 

Slavenka Drakulić: Smrtni grijesi feminizma: Ogledi o mudologiji

Kada je 1984. objavljena prva knjiga Slavenke Drakulić Smrtni grijesi feminizma, izazvala je buru u javnosti, a ponovno objavljivanje ovih tekstova pokazuje koliko su teme o kojima je pisala jedna od pionirki feminizma na ovim prostorima i dalje bitne. Ovo prošireno izdanje sadrži dvadesetak dodatnih tekstova koji potvrđuju da se ova kultna autorica na oštar i beskompromisan način konstantno bavi temom feminizma i žilavog patrijarhata. Knjiga koja služi osvještavanju i dalje aktualnog pitanja ravnopravnog položaja žene u društvu i obrane njezinih prava.

slavenka drakulić smrtni grijesi feminizma

 

Korana Serdarević: Gušterov rep

Prizori iz svakodnevice samo su naizgled banalni. Ispod svakoga od njih ključaju emocije i ljudi s ambicijama, željama, ljubavima i strahovima. Gušterov rep govori o ženama i muškarcima zatočenima u svojim ulogama, iz kojih se tek poneki uspijevaju osloboditi i ostvariti svoje istinsko ja. Bilo da su zatočeni u labirintu birokracije, u tramvaju koji ih vodi u sigurnu smrt ili u vlastitoj prošlosti opterećenoj ratom ili nesrećom iz djetinjstva, junaci ovih petnaest istovremeno mračnih i optimističnih pripovjedaka pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu.

korana serdarević gušterov rep

 

Barbara Pleić Tomić: Mama kuha ručak, tata čita novine

Autorica u ovoj knjizi kroz teoriju, analizu društvenih događaja i djela iz popularne kulture te osobna iskustva prikazuje sve kontradikcije majčinstva, odupirući se njegovoj romantiziranoj slici. Ovo je naslov koji tematizira ulogu očeva u odgoju, analizira roditeljske priručnike, propituje zanemareni odnos majčinstva i prava na pobačaj te trend slavnih majki koje svoje majčinstvo koriste za kreiranje vlastitog profesionalnog identiteta. Autorica se bavi i ambivalentnim osjećajem koje majke imaju prema djeci, klaustrofobijom roditeljske ljubavi te odnosom majčinstva i kreativnog rada. Knjiga koja postavlja pitanje kako kao majka očuvati vlastiti identitet, prostor i vrijeme za sebe?

 

Ivana Šojat: Unterstadt

Ovaj, sada već kultni roman, priča o Osijeku, građanskoj obitelji njemačkih korijena, dvadesetom stoljeću, povijesnim turbulencijama, mijenama, pravdi i nepravdi, ratovima, smrti, strahu, ljubavi i veselju. Sudbina jedne obitelji, grada i zemlje ispričana je kroz živote četiriju generacija žena koje trpe povijest i čuvaju budućnost dok njihovi muškarci vode svoje uzaludne bitke i unaprijed izgubljene ratove.

ivana šojat unterstadt

 

Jasna Jasna Žmak: One stvari

Ženska seksualnost još je uvijek često u sjeni. Mnoge se žene srame govoriti o svojim tijelima, svojim intimnim željama i svojoj seksualnosti. Dok društvo kolektivno šuti o tome, spisateljica Jasna Jasna Žmak u zbirci eseja One stvari eksplicitno se i direktno hvata ukoštac s ovom temom. Autorica o temama poput rodnog identiteta i seksualne orijentacije, menstruacije i masturbacije, nevinosti i seksa, mršavosti i debljine, grudi i ginekologije piše istovremeno otvoreno i nježno, kombinirajući osobna iskustva s navodima iz suvremene seksološke literature.

jasna jasna žmak one stvari

 

Monika Herceg: Vrijeme prije jezika

Ovo je treća pjesnička zbirka uspješne i nagrađivane mlade autorice Monike Herceg. Podijeljena je u tri cjeline, a ako bi se mogla svesti na samo jednu temu, ovo je knjiga o – ljubavi. Sve ostalo najbolje da otkrijete sami.

monika herceg vrijeme prije jezika

 

Foto: Fraktura