Knjige su oduvijek pružale sigurno utočište za bijeg od životne stvarnosti, ali i za učenje o njoj. Upravo to nude i novi naslovi koji su stigli u našu omiljenu zagrebačku knjižaru u Ulici kneza Mislava 17. Evo kojih 5 knjiga je na Frakturinom popisu naslova koje vrijedi pročitati ove godine!

knjige

 

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Svjetska književna senzacija, roman prvijenac škotsko-američkog pisca Douglasa Stuarta Shuggie Bain uskoro izlazi u Frakturi u prijevodu Petre Pugar. Nagrađen uglednom književnom nagradom Booker i preveden na četrdesetak jezika, Shuggie Bain maestralna je priča o ljubavi, odanosti i Glasgowu u surovo vrijeme tačerizma. Ova miljenica književne publike prati odrastanje dječaka Shuggieja u siromašnoj radničkoj četvrti dok se brine o majci ovisnici i polako osvještava svoju homoseksualnost. Klasna i queer problematika u središtu su ovog djela, danas itekako aktualnog. Roman je, inače, inspiriran stvarnim životom autora koji je težak život u Glasgowu zamijenio zavidnom karijerom modnog dizajnera u New Yorku.

knjige

 

Hervé Le Tellier: Anomalija

Anomalija Hervéa Le Telliera, apsolutni je hit u Francuskoj, a nagrađen je i prestižnom Prix Goncourt. Prodan u više od milijun primjeraka, roman bi mogao postati najpopularniji dobitnik ove nagrade (zasad je to još uvijek Ljubavnik Marguerite Duras). U prijevodu Ursule Burger, Anomalija je sjajan žanrovski koktel trilera, romana noir i SF-a. Radnja prati misteriozni let od Pariza do New Yorka koji će stubokom promijeniti živote njegovih putnika. Ovo je roman o velikim pitanjima čovjeka i svijeta koji se guta kao Netflixova hit-serija.

knjige

 

Deborah Harkness: Obraćenik vremena

Ovo je četvrta knjiga iz megapopularne serije All Souls koja priču o fatalnoj ljubavi smješta u fantastični svijet vampira, a domaćoj publici stiže u prijevodu Dražena Čulića. Autorica predstavlja lik Marcusa MacNeila, mladog kirurga koji će na koncu Američke revolucije okusiti nevolje vječnog života. Romansa, povijest i okovi tradicije – sve to susrest će se u novom hitu Deborah Harkness čija su djela adaptirana u hvaljenu TV seriju Otkrivanje vještica. Američka autorica spaja magiju i misterij, pa se njezine knjige često uspoređuju i s hit-serijalom Sumrak Stephenie Meyer.

knjige

 

Magdalena Blažević: U kasno ljeto

Kada vihor rata zahvati pitoreskno bosansko selo, on će pomesti i raznijeti cijeli svijet djetinjstva dviju djevojčica Ivane i Dunje i njihovih obitelji. Od bezbrižnih igara, nevinih djevojačkih snova i velikih maštanja neće ostati ništa, jer smrt će u napadu neprijateljske vojne jedinice jednu od njih, Ivanu, ostaviti u dobi mladosti, u vremenu kada je imala samo četrnaest godina. Ovo je moćan roman u kojem Magdalena Blažević o jakim emocijama i o stanjima koja zauvijek obilježavaju čovjeka piše iz perspektive ubijene djevojčice stvarajući univerzalnu priču koja nadilazi Žepče i okolna sela, rijeku Bosnu i vrijeme u kojem je roman smješten te postaje univerzalna himna protiv ratovanja i ubojstava. Magdalena Blažević poput Agote Kristof ili Ingeborg Bachmann stvara svijet satkan od emocija koje kipte ispod savršeno preciznih i jasnih rečenica. U kasno ljeto roman je koji se čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Magdalena Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove.

knjige

 

Andrija Škare: Novi dio grada

Kako nastaje kvart na ledini? Sagrade se zgrade i nasele stanari, planski se urede parkovi, vrtići, škole i igrališta. Novi dio grada kroz niz priča, u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam kvarta, od nabijanja lopte u beton do zadnjeg piva na klupici. Andrija Škare toplo i nepretenciozno ispisuje stenogram grada, koji prije svega čine njegovi stanovnici, njihove ljubavi, tajne želje i skriveni poroci. Zvuči kao naslov koji će se svidjeti ljubiteljima priča poput Metastaza i Trainspottinga.

knjige

 

Foto: Fraktura/ Unsplash