Sve tajne kultne serije Seinfeld objavljene su u knjizi Seinfeldia – serija ni o čemu koja je promijenila sve, koja je odsad dostupna i na hrvatskome jeziku

Glazbena knjižara Rockmark objavila je knjigu Seinfeldia Jennifer Keishin Armstrong, koja na 230 stranica donosi priču iza kulisa kultnog sitcoma o komičaru Jerryju Seinfeldu i njegovim prijateljima.

Iako je prošlo skoro 25 godina od emitiranja posljednje epizode Seinfelda, serija se i dalje spominje kao jedna od najboljih ikada, a reference na likove poput Jerryja, Kramera, Georgea i Elaine, kao i sporednih likova, poput Puddyja, Soup Nazija te Newmana – ne blijede.

“Serija ni o čemu koja je promijenila sve” nastala je iz pera dvojice vrhunskih stand-up komičara, Larryja Davida i Jerryja Seinfelda, koji su skupa stvorili mali smiješni sitcom o kojem je vrlo brzo od pilota raspravljao baš svatko. Od manjeg kruga gledatelja do čak 40 milijuna tjedno, stvorili su skoro pa neponovljenu senzaciju.

knjiga Seinfeldia, hrvatski prijevod, naslovnica

Uz to, promijenili su pristup temama epizoda, sve je temeljeno na stvarnim likovima, a uveli su i potpuno nov način snimanja, i stvorili senzaciju koja je promijenila televiziju, ali i popularnu kulturu. Iako mnogima Seinfeld nije “cup of tea”, nitko ne može poreći da je jedna od posebnijih serija koju su gledali.

“Na više od 230 stranica saznat ćete kako je neželjena serija NBC-a postala glavni oslonac mreže, kako su glumci ostvarili uloge “veće od života”, kako su inspiracije iz stvarnog svijeta iskoristile uspjeh Seinfelda, zašto su telefonske kartice dovele do Seinfeldove odluke da odbije pet milijuna dolara po epizodi, te dobiti odgovor na možda najvažnije pitanje – zašto je serija završila onako kako je završila?” – stoji u objavi knjižare Rockmark.

Prijevod na hrvatski potpisuje Lea Vizentaner, a više možete pronaći ovdje.

 

Foto: Seinfeld