Aktivistička inicijativa Extinction Rebellion želi istaknuti ulogu financijskog sektora u klimatskoj krizi kroz eskalaciju “money rebellion” prosvjeda ovog tjedna – a uključeno je i nevraćanje duga bankama

S obzirom na to da je Sibir prošle godine zabilježio najtopliju temperaturu i ogromne komade ledenjaka na Grenlandu i Kanadi kako klize u more, a mi ovo pišemo na dan kad je Hrvatsku zabijelio snijeg u polovici travnja, sve smo svjesniji da ne postoji cjepivo za globalno zagrijavanje, a aktivnosti koje na to upozoravaju sve su češće i specifičnije.

Extinction Rebellion su tako pojačali svoju kampanju protiv bankarskog sustava nizom izravnih akcija i štrajkova, koje planiraju nastaviti sljedeće tjedne s ciljem isticanja uloge financijskog sektora u eskalirajućoj klimatskoj krizi. Prošli se tjedan grupa koncentrirala na sjedište Barclays banke u Londonu i na Bank of England, kao i na velike podružnice diljem Velike Britanije, u sklopu protesta kojima žele naglasiti utjecaj bankarskog sustava na klimatske promjene. Naime, nedavno izvješće pokazalo je da je 60 najvećih svjetskih banaka osiguralo 3,8 milijardi dolara (2,75 milijardi funti) financiranja za tvrtke za fosilna goriva od Pariškog klimatskog sporazuma 2015. godine, a da je Barclays pružio najviše novca među svim europskim bankama.

Jedna od osnivačica XR-a, Gail Bradbrook, razbila je prozore ogranka Barclays u svom rodnom gradu Stroudu kako bi označila početak kampanje. “Ovo je nužna eskalacija”, izjavila je. “Kao što su sufražetkinje rekle, bolje razbijeni prozori nego razbijena obećanja. Što još  trebamo učiniti da bismo poljuljali sustav, promijenili sustav koji nas ubija… doslovno ne znam što možemo još napraviti.” Osim u Velikoj Britaniji, niz akcija se proširilo i na Italiju i Brazil.

XR je protekli tjedan isplanirao više prosvjeda u sklopu kampanje koja će također uključivati ​​štrajkove dugom, porezom i hipotekom. Jedna skupina aktivista uzela je zajmove u ukupnom iznosu od 4.000 funti od Barclaysa koje odbijaju vratiti, a umjesto toga novac su donirali grupi za ljudska prava Survival International. Kasnije ovog mjeseca XR planira pokrenuti porezni štrajk tijekom kojeg će kampanji zadržati postotak oko 3,5 % od poreza na posao ili dohodak. Riječ je o postotku za koji je ova buntovna skupina izračunala da je iznos koji vlada troši na “nanošenje štete planetu”, a zadržat će novac godinu dana. Ako do tada ministri ne ispune zahtjeve skupine – uključujući govorenje istine o klimatskim izvanrednim situacijama i  otkazivanje destruktivnih projekata koje ugrožavaju planet – novac će se donirati Wilderlandsu, projektu podrške prirodi u Velikoj Britaniji.

XR skupina, koja je došla u fokus javnosti u travnju 2019. kada su tisuće ljudi danima blokirali lokacije diljem Londona, ima svoje ogranke diljem svijeta, a između ostalog i u Hrvatskoj. “Zadatak XR-a je održavati pritisak i svijest o klimatskoj i ekološkoj krizi”, izjavila je Bradbrook. “Moramo razmotriti sistemska pitanja i ustanoviti zašto ne djelujemo i zašto nastavljamo ubijati naš sustav koji nas održava na životu”, rekla je.

Kao odgovor na to da je Barclays na meti Extinction Rebelliona, glasnogovornik banke komentirao je sljedeće: „Obvezali smo se da ćemo cijeli svoj financijski portfelj uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma, uključujući i s transparentnim izvještavanjem. Ambicija je da do 2050. Berclays bude “net zero” banka i pomogne ubrzanju tranzicije u gospodarstvo s niskim udjelom ugljika.”

Foto: Extinction Rebellion UK