Prvi tjedan novog ciklusa Zimske priče: Začarani ekran u Kinoteci započinje filmovima čiji su zapleti nastali na raskrižjima triju sustava tumačenja svijeta: magije, znanosti i religije. U tjedan uvodi Faust, fantastični spektakl Friedricha Wilhelma Murnaua inspiriran njemačkom narodnom predajom i Goetheovom dramom o alkemičaru koji prodaje dušu vragu ne bi li svoj grad spasio od pošasti kuge.

Zimske priče: Začarani ekran u Kinoteci

Nastavlja sa Zanosom, kultnim filmom redatelja Ivána Zuluete, koji se ubraja među klasike španjolske movide. Ova priča o vampirskoj privlačnosti kamere i velikog ekrana jedan je od omiljenih filmova Pedra Almodóvara, koji je uvelike utjecao i na njegovu estetiku. U Kinoteci se prikazujem restaurirana verzija filma.

Na Zuluetinu priču o vampirima nastavlja se Drakula Brama Stokera, melankolični erotski košmar Francisa Forda Coppole, koji je književno rođenje najpoznatijeg svjetskog krvopije doveo u vezu s rođenjem kinematografa. Predvođena ikoničkim nastupom Garyja Oldmana u jednoj od svojih najboljih uloga te impresivnim kostimima Eiko Ishioka, ova fantazmagorična horor-romansa možda je i posljednji veliki film u iznimnom Coppolinu opusu. U Kinoteci će se prikazati zasad posljednja 4K restauracija.

Zimske priče

Tjedan zaključuje Stilistica Oliviera Assayasa, psihološko-egzistencijalistička drama o mladoj Amerikanki koja se upušta u neobičnu igru mačke i miša s anonimnim pošiljateljem poruka na mobitelu. Je li riječ o ljubavniku njezine šefice ili duhu njezina preminulog brata saznajte u ovom intrignatnom antonionijevskom trileru, koji postavlja pitanje – možemo li tehnologiju iskoristiti za nadilaženje materijalne stvarnosti.

Noviteti: Anatomija pada

U kina nam stiže jedan od filmova koji su obilježili 2023. godinu: Anatomija pada Justine Triet. Riječ je sudskoj drami o poznatoj spisateljici koju optuže za ubojstvo muža, pri čemu je jedini svjedok njezini slijepi sin. Predvođena moćnim nastupom Sandrom Hüller, ova napeta, intrigantna i kompleksna drama u kina stiže ovjenčana Zlatnom palmom u Cannesu i EFA-inim nagradama za najbolji film, režiju, scenarij, montažu i Hüller u glavnoj ulozi.

Zimske priče

Među ostalim novitetima pogledajte i Čuvare formule Dragana Bjelogrlića, Samo kad se smijem Vanje Juranić i Svetu obitelj Vlatke Vorkapić.

Noviteti: Kratki Almodovar

Na repertoaru secprikazuju i dva recentna kratkometražna filma u režiji velikog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara, koje karakteriziraju impresivna glumačka ekipa i Almodóvarovo znalačko istraživanje ljudskih emocija. Gledat će se Čudan način života (2023), queer vestern s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu te Ljudski glas (2020) s Tildom Swinton, inspiriran istoimenom dramom Jeana Cocteaua, a premijerno je prikazan u Veneciji.

Najkraći dan 2023

Jedanaesto izdanje Maratona kratkometražnog filma – manifestacije kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma – održat će se od 15. do 22. prosinca u čak 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske. U Kinoteci ugošćujemo dva programa hvratskih filmova koji su obilježili prošlu godinu: Domaće maratonce 1 i Domaće maratonce 2. Ulaz na projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Matineja: Wonka

Inspirirano klasikom dječje književnosti Charlie i tvornica čokolade Roalda Dahla, Wonka govori o tome kako je najveći izumitelj i proizvođač čokolade na svijetu postao čarobnjak koji jednim ukusnim zalogajem može promijeniti svijet. Kritika je film opisala kao opojnu kombinacije magije i glazbe, kaosa, emocija i humora, a glavnu je ulogu nadahnuto odigrao Timothée Chalamet.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

Zimske priče

U knjižare je stigao roman Wonka napisan prema scenariju istoimenog filma