Jedno od popularnijih mjesta u Zagrebu svakako je Salo. Osim odlične ponude jela, slastica i specialty kave, sigurno vam je za oko zapelo posuđe na kojemu su ove gastronomske divote servirane.

Posuđe Šimuna Tolića

Radi se o posuđu akademskog umjetnika Šimuna Tolića. Šimuna poznajem nekoliko godina, i sama posjedujem jedan njegov manji set za čaj iz kojega je doživljaj pijenja čaja stvarno prava ceremonija, ritual. Šimun je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odsjek, smjer slikarstvo, no godinama se bavi izučavanjem medija keramike i samouki je lončar. Njegove keramičke posude nastaju na lončarskom kolu, prepoznatljive su po jednostavnosti oblika i naslanjaju se na japansku tradiciju estetike.

Svaki komad prolazi kroz njegove ruke. Zamislite samo, svo to posuđe iz Sala (a uskoro i u Navu!), svaki komad, prošao je kroz njegove ruke, kako bi realizirao svoju ideju, svoj dizajn. Kao da kušate i uživate u delicijama s komada umjetničkih djela, malih skulptura, u najmanju ruku.

Šimun za svoje posude, komade keramike koristi crvenu glinu koju kombinira s jakim tonovima boje koje se prelijevaju stvarajući jedinstvene efekte glazure koji su različiti na svakoj posudi. Svaki komad je drugačiji i poseban, a opet stilski i konceptom svi čine jednu uravnoteženu cjelinu.

Drevna japanska filozofija wabi-sabi, suprotna zapadnim idealima koji diktiraju savršenstvo, zagovara načelo prihvaćanja nesavršenosti, što se prepoznaje kod njegovih radova, njegovog posuđa. Wabi-sabi potiče odstupanje od neprestane potrage i opsjednutosti savršenstvom koje doživljavamo u svojim odnosima, postignućima, posjedovanju materijalnih stvari, fizičkom izgledu i prostora u kojemu živimo. U tradicionalnoj japanskoj estetici, wabi-sabi je pogled na svijet usredotočen na prihvaćanje prolaznosti i nesavršenosti. Estetika se ponekad opisuje kao cijenjenje ljepote koja je po prirodi “nesavršena, nepostojana i nepotpuna”. Takvi su i Šimunovi komadi; savršeno nesavršeni.

Tako da ako se odlučite za šalice iz jednog “seta”, tanjure iz drugog, zdjele iz trećeg i ako vam se čini da čajnik odudara – krivo vam se čini. Zajedno će činiti jednu uravnoteženu dizajnersku, vizualnu cjelinu. A svojom posebnošću će, bez obzira koliko diskretni komadi bili, privući pažnju svakog estete i ljubitelja dobrih komada u kuhinji i na stolu.

Fotografije: Ivan Čum Črepić