Dvije znanstvenice osvojile su u srijedu Nobelovu nagradu za kemiju za 2020. godinu za stvaranje genetskih “škara” koje mogu rezati DNK, pružajući mogućnost izlječenja nasljednih bolesti i raka

Francuskinja Emmanuelle Charpentier i Amerikanka Jennifer Doudna podijelit će nagradu od 10 milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara) za razvoj alata CRISPR / Cas9 za precizno uređivanje DNK koda životinja, biljaka i mikroorganizama. “Sposobnost rezanja DNK gdje želite revolucionirala je znanosti o životu”, rekla je Pernilla Wittung Stafshede iz Švedske akademije znanosti, dodijelivši priznanje.

Charpentier (51) i Doudna (56) time su postale šesta i sedma žena koje su dobile Nobela za kemiju, a ovo je prvi put od 1964. godine, kada je nagradu osvojila samo Britanka Dorothy Crowfoot Hodgkin, da među dobitnicima kemijskih nagrada nema muškaraca. 

Put od otkrića do nagrade prošao je manje od desetljeća – relativno kratko razdoblje po Nobelovim standardima, a proboj u istraživanju dogodio se kad je Charpentier otkrila da u drevnoj bakteriji Streptococcus pyogenes postoji molekula koja u njegovom imunološkom sustavu može ‘cijepati’ DNK. Svoja je otkrića objavila 2011. godine i udružila snage s biokemičarkom Doudnom s kalifornijskog sveučilišta Berkeley, te su zajednički uspjele rekreirati genetske škare bakterija u epruveti i pojednostaviti molekularnu strukturu alata kako bi olakšao upotrebu.

Fotografija: Reuters