Biti svoja, autentična i pritom nimalo konvencionalna, oduvijek je bila misija legendarne britanske glazbenice Kate Bush, koja je svojom izuzetnom, hibridnom scenskom pojavom u jedno spajala glazbu, poeziju, ples, burlesku, magiju i kazalište, te zauvijek ostavila značajan trag na svjetskoj glazbenoj sceni 80-ih i 90-ih.

Ako se pitate zašto smo baš danas odlučili posvetiti ovaj članak velikoj Kate Bush, “krivca” treba potražiti u Netflixovoj seriji koja svaki put iznova izazove “binge” groznicu među nama, a to je naravno omiljeni “Stranger Things”. Njegova četvrta sezona pojavila se na Netflixu prošlog petka i u trenutku nas prikovala uz male ekrane, a kako su epizode odmicale, našli smo se kako pjevušimo veliki glazbeni hit Kate Bush iz 80-ih, “Running Up That Hill”. Upravo se ova pjesma pojavljuje i ponavlja u dobrom dijelu četvrte sezone i postaje svojevrsna herojska himna novih epizoda.

Nakon lansiranja nove “Stranger Things” sezone u režiji genijalnih The Duffer Brothers, nije trebalo dugo da ova legendarna stvar postane apsolutni broj 1 na iTunes, kao i da se popne u sam vrh Spotify top lista, s 8,700% više globalnih preslušavanja no samo dan ranije. Mnogi mediji zafrkavaju se kako je Kate Bush napokon došla i do generacije Z, no bilo kako bilo, riječ je o umjetnici o čijem bi glazbenom naslijeđu svatko od nas trebao znati barem malo više!

Fenomen Kate Bush

Dotaknemo li se svega onog što je Kate Bush kroz godine učinilo ikonom, nemoguće je ne vratiti se u njeno djetinjstvo u kojem je sve zapravo počelo. Odrasla u glazbenoj obitelji, smisao za glazbu Kate je počela pokazivati već kao mala djevojčica. Sa 11 godina svirala je piano, sa 13 pisala vlastite stihove i komponirala, a sa 16 godina njena će demo traka doći u ruke Pink Floydovog gitarista Davida Gilmoura, koji će pomoći osigurati joj prvi ugovor s izdavačkom kućom EMI.

Prvi album Kate Bush, “The Kick Inside”, izašao je na kraju 70-ih. EMI je za najavni singl na albumu htio rokersku stvar, no tada 19-godišnja Bush inzistirala je na tome da to bude pjesma “Wuthering Heights”, koja će posljedično doista postati svjetski hit. To je bio samo jedan u nizu pokazatelja da je već vrlo mlada jako dobro znala što želi, a što ne želi, i nije se to bojala vokalizirati. Beskompromisno gradeći vlastiti put, postala je unikat, raritet i istinski dašak autentičnosti na svjetskoj glazbenoj sceni. Eklektičan, eksperimentalan stil, miksanje raznih glazbenih žanrova, nekonvencionalni stihovi, naelektrizirani nastupi i ekspresionistički ples (zbog kojeg je osmislila čak i prvi headset s bežićnim mikrofonom kako bi se mogla nesmetano kretati na pozornici!), kroz godine su inspirirali brojne i itekako raznolike glazbenike.

Running Up That Hill

I prije no što će ju The Guardian proglasiti kraljicom art-popa, Kate će glazbenu karijeru uzeti u svoje ruke, oglušiti se na zahtjeve izdavača da glazbu prodaje kroz prizmu vlastitog tijela i nepresušnim talentom dokazati da joj je mjesto na samom vrhu.

Za potrebe albuma “Hounds of Love” izdanog 1985. godine, čak će izgraditi privatni studio u blizini svog doma i tempom koji joj najviše odgovara, bez požurivanja od strane izdavačke kuće, snimiti fenomenalan materijal. Ovo je nama osobno njen omiljen album, s kojim je s vrha top liste u Velikoj Britaniji pomela čak i Maddonu i njen “Like a Virgin”. Upravo s tog albuma dolazi pjesma “Running Up That Hill”, njen najpopularniji singl iz 80-ih, čije naslijeđe traje i danas, a prije ponovne popularnosti koju mu je osigurao “Stranger Things”, prisjetit ćemo se i sjajne obrade ove kultne pjesme koju je 2003. godine napravio bend Placebo.

Bush će se nakon sedam snimljenih albuma povući iz javnosti sredinom 90-ih i još nam se u nekoliko navrata vraćati pa ponovno odlaziti sa scene, uvijek zadržavajući svoju privatnost i minimalno istupajući u medijima. Baš zato, oduševilo nas je vidjeti kako je serija “Stranger Things” u svojoj posljednjoj sezoni ponovno rasplamsala mainstream interes za glazbom Kate Bush. Bilo bi pogrešno reći da s ovim staro-novim viralnim hitom govorimo o velikom revivalu njene karijere, baš kao što je pogrešno tvrditi, kao što smo zadnjih godina viđali po nekim medijima, da je “nestala”. Složit ćemo se svi, Kate Bush nije nikada doista nestala, već nas prati i dalje i oplemenjuje vanserijskom glazbom, koju definitivno planiramo prenositi i nekim novim generacijama.

Foto: katebush.com, Netflix