Karlu Kocijan smo vam već predstavili kao zanimljivu produkt dizajnericu čije ideje na temu ageism dizajna osvajaju nagrade u svijetu. Njezin novi projekt je ugledao police u knjižarama, a nastao je u suradnji s Dijanom Sokolić, nagrađivanom slikaricom i umjetnicom.

Njih su dvije kreativni duo majka i kćer, Diana kao akademske slikarica s bogatim iskustvom u struci i Karla kao mlada dizajnerica, obje nagrađivane za svoj rad, uočile su nedostatak jednostavnog priručnika o namještaju. Iako na tržištu postoji mnogo stručnih knjiga koje se vrlo podrobno bave određenom temom – bez obzira radi li se o konstrukciji namještaja, karakteristikama stila ili pak dizajnerima, knjige koja bi se bavila svim tim temama na jednom mjestu, jednostavno nema. Kako se godinama bavim likovnim obrazovanjem i mladih i zrelih ljudi, znala sam kako pristupiti temi da bih je na jednostavan način približila svim zainteresiranima za to područje, kaže nam Diana te nastavlja Željele smo napraviti priručnik koji će se rado i često uzimati u ruku kako zbog sadržaja, tako zbog izgleda.

Knjigu je izdao Jesenki i Turk, a njezinih 288 stranica je dizajnirala Karla, ilustrirala je crtežima Diana dok su tekst pisale zajedno. Kako su se odlučile baš zajedničkim snagama ju oblikovati te osmisliti ovakav projekt, Karla mi odgovara Vrlo često radimo zajedno. Izgovoriti svoju ideju naglas, čuti je, već znači puno. Često i sama znam odgovor prije nego ga dobijem, ali dobiti potvrdu od drugoga, puno znači. Isto kao što puno znači kad ovaj drugi potpuno odbije ideju kao lošu – što se ipak rjeđe događa, pojašnjava Karla. Raditi knjigu kao dizajnerica i slikarica – dobitna je kombinacija. Udružile smo svoja znanja,– crtačko i dizajnersko uz ona iz povijesti umjetnosti i napravile knjigu podijeljenu u četiri cjeline, ilustrirane crtežima, a ne fotografijama. Crteži daju posebnu ljepotu knjizi. Tiskana na mekom papiru ugodnom pod rukom i okom, knjiga postaje prijatelj a ne nadmeni učitelj koji docira s katedre. Knjigu smo podijelile na pregled stilskih karakteristika namještaja kroz povijest, povijest hrvatskog namještaja od 1945. do danas s najznačajnijim hrvatskim dizajnerima, nazive namještaja koji su kod nas bili udomaćeni i uobičajeni, ali se polako zaboravljaju, te pregled najznačajnijih svjetskih dizajnera i njihovih najznačajnijih stolica ili naslonjača od 19. stoljeća do danas. Na kraju knjige nalazi se mali glosar pojmova iz povijesti umjetnosti koji se spominju u knjizi, gdje se može naučiti razlika između modiljona i medaljona ili abonosa i ebanovine…

S obzirom na to da je takva kreativna i poslovna sinergija majke i kćeri jako lijepa, pitam Karlu kako se nadopunjuju u radu i kreativi. Odlično se dopunjujemo jer smo iz različitih a srodnih područja. Slikarsko obrazovanje daje širinu i mekoću, dizajnersko je pedantnije i strože, pa jedna drugu mijenjamo na bolje dodajući drugoj ono što joj nedostaje. Zajednička nam je radost stvaranja, strast koju osjećamo prema onome što radimo, strast koja nam je pogonsko gorivo! Svaki novi projekt ubrza kucanje srca i jedva čekamo da ga dovršimo i vidimo materijaliziranog!

Kako smo Karlu već upoznali kroz dizajn namještaja, objašnjava mi otkud interes upravo za tim područjem oblikovanja. Već samim obrazovanjem produkt dizajnera moj interes je usmjeren ka poboljšanju kvalitete života. Veliku ulogu u tome igra svjetlo i namještaj pa se bavim jednim i drugim, Karla će. Diplomirala sam s temom namještaja prilagođenom zdravim osobama treće životne dobi, a time sam se i nastavila baviti. Naslonjač Nana koji je samo malo viši od uobičajenih, koji ima zamjenjive jastuke, koji je različitom visinom jastuka prilagođen ljudima različitih visina, osvojio je više međunarodnih nagrada. Namijenjen je svima, a posebno ljudima treće životne dobi koji su, iako zdravi, diskriminirani nedostatkom namještaja koji bi svojim prilagodbom odgovarao njihovim potrebama.

Knjiga O namještaju je namijenjena svima koje zanima povijest i dizajn namještaja, a na vrlo zanimljiv način približava upravo tu temu. Nadamo se da će priručnik doživjeti i novo, dopunjeno izdanje za koje već imamo pripremljen materijal. Također, ove godine će naš izdavač Jesenski I Turk s kojim imamo odličnu suradnju, izdati knjigu O bojama. Autorica teksta sam ja, a Karla će raditi grafički dizajn. To će biti priručnik ili bolje reći rječnik, koji će ljudima olakšati sporazumijevanje. Kad čujete za boju breskve – netko misli na žutu, drugi na narančastu, treći na roskasto-crvenu… Ova knjiga će pokušati razjasniti nedoumice, govori nam Diana za kraj te najavljuje planove za budućnost.

Foto: promo, Josip Mišković