Kraj godine već kuca na vrata, a s njime i poznata sezona slavlja, bogatih blagdanskih stolova i – novogodišnjih odluka. Dok s veseljem planiramo obiteljska okupljanja i pripremamo omiljena jela, mnogi već unaprijed razmišljaju o detoksima i dijetama koje će “popraviti štetu” nakupljenih kilograma. Međutim, je li brzinsko mršavljenje doista rješenje

Stručnjaci upozoravaju na to da je restriktivan pristup često ne samo neučinkovit nego i štetan za zdravlje. Da bismo saznali više o opasnostima popularnih dijeta i kako zdravo promijeniti prehrambene navike, razgovarali smo s nutricionisticom Ivom Sviben (@nutriva_nutricionistica).  

Foto: Privatna arhiva

Zašto restriktivne dijete ne funkcioniraju

“Popularne, postblagdanske dijete često obećavaju brze rezultate, ali se kilogrami gotovo uvijek vrate čim se vratimo uobičajenoj prehrani”, govori nam Iva. Problem leži u eliminaciji ključnih skupina namirnica, poput ugljikohidrata. “Izbacivanjem ugljikohidrata tijelo gubi glavni izvor energije, a “gubitak kilograma” zapravo je samo gubitak vode”, objašnjava. Kad ponovno uvedemo ugljikohidrate, voda se vraća, zajedno s brojkom na vagi.  

Osim što su neučinkovite, ovakve dijete, kako upozorava nutricionistica, mogu narušiti zdravlje. Ugljikohidrati, kako napominje nutricionistica, nisu neprijatelj – oni su ključni za energiju, probavu i opće funkcioniranje tijela. Namirnice poput zobi, krumpira, mahunarki i banana bogate su vlaknima koja su važna za probavni sustav.  

Umjesto fokusiranja na eliminaciju, nutricionistica nam je predložila pozitivniji pristup: “Pitajte se koje namirnice možete dodati kako biste unaprijedili prehranu.” Primjerice, doručak iz pekarnice možete obogatiti baby špinatom i zrnatim sirom. Ako se za vrijeme ručka najčešće odlučujete za dostavu, neka taj obrok bude velika salata s izvorom proteina poput mesa ili ribe, umjesto preljeva, odlučite se za maslinovo ulje, a umjesto krumpirića, odaberite krekere od kvinoje. 

“Za međuobrok, tamnoj čokoladi dodamo nekoliko badema ili neki komad voća te omogućimo dulju sitost i stabilnu razinu glukoze u krvi. Na taj način, umjesto pola čokolade, pojest ćemo dvije kockice. Ono što je poželjno izbaciti jesu sokovi i šećer. Realni ciljevi su ono što putovanje prema promjeni čini uspješnijim”, naglašava.

A kad se sve ovo sažme, jedan zdravi obrok trebao bi sadržavati:

  • proteine – porcija veličine dlana (meso, riba, tofu)
  • povrće koje ispunjava polovicu tanjura
  • ugljikohidrate – porcija veličine šake (riža, kvinoja, krumpir) i  
  • zdrave masti, poput maslinovog ulja ili avokada.  

Emocionalno jedenje i kako ga prepoznati  

Često jedemo iz dosade, stresa ili emocionalnih razloga, što otežava gubitak kilograma. Nutricionistica je objasnila kako je najvažniji korak prema rješenju osvijestiti da problem postoji, a potom isprobati tehnike koje mogu pomoći.

Neke od njih su:

  • servirati hranu na tanjur
  • sjesti za stol umjesto jedenja stojeći u kuhinji
  • svjesno i mirno jedenje bez distrakcija (mobitel, TV)
  • duboko disanje i polagano žvakanje hrane
  • pauza od 20 minuta nakon pojedenog obroka s ciljem osvještavanja postoji li glad još uvijek ili je to samo psihička potreba za još hrane
  • vođenje dnevnika prehrane, slikanje obroka i kolaž fotografija na kraju dana.

Suplementi za mršavljenje – mit ili stvarnost

Suplementi za mršavljenje često se reklamiraju kao čudotvorna rješenja pa nas je zanimalo radi li se samo o marketinškim obećanjima ili o utemljenim trikovima: Mršavljenje se ostvaruje deficitom  – manje kalorija unosimo, a više trošimo. Dodaci prehrani mogu podržati put prema ostvarivanju cilja, ali ga ne mogu ostvariti umjesto nas.”

Za dugoročni uspjeh u mršavljenju, ključno je voljeti namirnice koje unosimo i način života koji živimo: “Ako uživate u obrocima, ako njihova priprema nije komplicirana i ako uživate u aktivnom životnom stilu, bit ćete motivirani da ne odustanete. To je ključ za dugoročne promjene.”

Na kraju, Iva poručuje: “Ako želite zdravije i snažnije tijelo u novoj godini, pronađite svoj balans. To je ključ uspjeha.”

 

Foto: Privatna arhiva, Instagram @form, @danna.mei