Ako ste jedna od onih osoba koja je tijekom pandemije izgubila posao i trenutačno se borite sa sobom samima kako izdržati ovaj period dok istovremeno imate osjećaj manje vrijednosti, vjerujte nam, postoji načini kako se s tim osjećajima boriti

Normalno je da se mnogi ljudi toliko povežu s poslom da izgube dio sebe i svog identiteta s gubitkom posla jer još kao mali učimo da našu vrijednost definiraju naša postignuća, izgled, nastup. Nakon što dobijemo priznanje koje tražimo, osjećamo se korisno i uspješno, no ako ga ne dobijemo, padamo u loša raspoloženja, depresiju, imamo sve više kompleksa i jednostavno se ne osjećamo dobro. No radom na sebi i mijenjanjem narativa ponašanja koje smo naučili i u kojima nas potvrde drugih definiraju kao pojedince možemo postići bolji rezultat i pronaći tu potvrdu u sebi.

Pronađite svoju unutarnju vrijednost
Razmislite o prijateljima koje doista cijenite. Što najviše cijenite kod njih? Njihov uspjeh, izgled, automobil, kuću ili njihovu iskrenost, podršku, ranjivost, oslonac, živost, smisao za humor i prisutnost? Način na koji vas slušaju i kako nikada ne nedostaje tema za razgovor, kreativnost i duhovnu povezanost? Vjerujemo da cijenite sve ovo drugo, unutarnje, prije od vanjskih karakteristika i upravo je to način na koji morate početi gledati sebe. Vanjštinu možemo izgubiti, ali ne gubimo naše unutarnje kvalitete na kojima smo radili i još uvijek radimo. Možemo izgubiti posao, novac, izgled ili atletske sposobnosti, ali još uvijek ne gubimo ono što doista jesmo – našu dušu. Dogode se situacije u kojima možemo početi gubiti dodir s nama samima, ali upravo u takvom periodu vrijeme je da se povežemo s unutarnjim “ja”.

Ponovna izgradnja sebe
Svi imamo svojevrsni pečat na našim dušama koji donosi neki beneficij svijetu u kojem živimo. Ako ste do sada bili nesretni svojim poslom i vidite da vas guši, zašto ne preispitate što je to što zapravo želite raditi? Kako želite doprinositi? Vrijeme je da doista preispitate sami sebe, da počnete slušati svoje osjećaje baš kao što bi slušali i svoje prijatelje. Oni će vam najbolje reći jeste li na pravome putu. Ako ovo što radite i način na koji provodite vrijeme nije zabavan i ispunjavajuć, istražite što drugo želite. Naše su duše zapravo velike energije od kojih se dio nalazi u nama, a dio oko nas. Onaj dio u nama komunicira kroz osjećaje, dok onaj vanjski djeluje kroz misli koje nam prolaze kroz glavu. Slušajte se i budite prijatelj sami sebi jer upravo to će vas nadograditi i činiti sretnima. Svi smo na ovom planetu kako bismo unaprijedili svoju sposobnost da volimo, počevši od sebe samih, a nakon toga i definirali vlastitu istinu.

OSTALE TEKSTOVE IZ RUBRIKE “TAJNE PSIHE” POTRAŽITE NA LJEPOTAIZDRAVLJE.HR