Toksične misli mogu izazvati čak oko tisuću negativnih emocija i fizičkih reakcija. Evo zašto i kako preusmjeriti misli.

Kada govorimo o toksičnim mislima pod njih spadaju sve one negativne misli koje imaju loše posljedice za vaše psiho-fizičko zdravlje – strah, ljubomora, zamjeranje, samokritika, osjećaj krivnje itd. Sve to ostavlja ‘gorak okus u ustima’, ali i sprječava nas da uživamo u svom osobnom miru i staloženosti. Situacija s koronavirusom dovoljno je stresna sama po sebi zato su vam ove emocije realno suvišne. Ipak, ljudski ih je osjećati, no imamo alate kako ih možete utišati. Stvar je discipline, vježbe i samosvijesti.

Većina online savjeta odlazi u smjeru ‘hranjenja’ s pozitivnim mislima – ima i ona poznata ‘jedna pozitivna misao jača je od više negativnih’, no stručnjaci upozoravaju da je jako važno uvažiti i one negativne emocije. Kada naiđu, osvjestite ih, prihvatite i oprostite si. Time ćete ih učiniti normalnima, prihvatljivima i lakše se nositi s njima, te ih lakše otpustiti. Jer sve misli s u redu, i pozitivne i negative jer to su samo misli.

Demisitificiranje crnih misli isto je nešto što vam može pomoći. Ako imate navalu straha i negativnih predviđanja prvo se vratite – svom dahu. Nakon desetak trbušnih dubokih udisaja pomozite si sagledati realnu sliku stvari ili nazovite nekog prijatelja da vam pomogne u tome. Tako ćete uvidjeti da vaš scenarij nije jedini istinit, može se rasplesti i na više pozitivnih načina i realno ne znamo što će bit. Ako vas u ovoj situaciji uznemiruje i sama neizvjesnost, zadržite se u trenutku i razmišljajte samo dan unaprijed. Koncentrirajte se na stvari na koje možete utjecati trenutno, tu i sada. Što možete učiniti sada da se osjećate bolje, što će vas danas razveseliti.

Kako ovih dana svi provodimo stravično puno vremena na društvenim mrežama, lako je osjetiti i ljubomoru ili zavist. Netko kod kuće ima bazen ili vrt? Nije u financijskim problemima pa se hvali s novim shopping pošiljkama? Ok je osjetiti žalac zavisti. No, upitajte se – je li to stvarno ono što bi vas učinilo sretnijima. Svatko ima svoje vrijednosti, sjetite se koje su vaše i koncentrirajte se na njih, radije nego na nestvarni život Instagrama.

Počnite s malim stvarima – kako bi zaokupirali mozak, podigli serotonin i smanjili 24/7 razmišljanje potrebno je malo truda. Upravo on pomoći će vam da prebacite fokus na nešto pozitivnije. Muče vas odnosi iz prošlosti, nešto što je ostalo neriješeno? Glasno pljesnite! Sjetite se da ste učinili sve što ste mogli, da je to iza vas i bacite se na posao – šetnja, kuhanje, crtanje, pronađite hobi i na kraju – dobro se zabavite! Dozvoljeno je.

Foto: Getty Images, Unsplash