Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje na otvorenom, ali dosadni komarci brzo mogu pokvariti idilu svojim ubodima i zujanjem. Na tržištu postoji mali milijun različitih preparata protiv komaraca, ali katkad je najbolja (i najzdravija) opcija poslužiti se prirodnim trikovima koji ne sadrže štetne sastojke te ne izazivaju, primjerice, iritaciju kože. Isto tako, radi se o ekološki prihvatljivim opcijama, stoga neke od savjeta koje smo izdvojili u nastavku – primijenite prvom prilikom.

Biljke koje odbijaju komarce

Korištenje biljaka koje prirodno odbijaju komarce je učinkovit i ekološki prihvatljiv način za zaštitu. Naime, lavanda svojim prekrasnim mirisom osvaja ljude, ali komarci je izbjegavaju, a jednako su dobri još metvica, ružmarin, bosiljak i citronela – poznata po eteričnom ulju koje se često koristi u svijećama protiv komaraca. Isto tako, neven i eukaliptus svojim intenzivnim mirisom odbijaju ne samo komarce, već i druge “zujalice”.

Prirodni sprejevi

Jedan od jednostavnih recepata u kojem se i sami možete okušati uključuje mješavinu vode, esencijalnog ulja (poput citronelle, limunskog eukaliptusa ili lavande) i malo kokosovog ulja. Ova mješavina može se koristiti kao sprej za tijelo ili za prskanje prostora, a još jedan učinkovit domaći pripravak je i tonik od češnjaka – jednostavno pomiješajte sok od češnjaka s vodom i poprskajte područje na kojem želite otjerati komarce.

Vinske zamke

Komarci dolaze na miris octa, a to možete iskoristiti u svoju korist. U posudi napravite zamku od jabučnog octa, šećera i sapuna kako biste privukli i zarobili komarce, a isto tako, paljenje grančica eukaliptusa, ružmarina ili lavande može pomoći u odbijanju komaraca jer ne podnose miris dima ovih biljaka​.

Promjena svjetla

Komarci se “love” i na određene vrste svjetlosti te su posebno privučeni UV svjetlom i kratkovalnim plavim svjetlom, koje je često prisutno u tradicionalnim žaruljama s filamentom i fluorescentnim svjetiljkama. Iz tog razloga, korištenje LED svjetiljki, žutih lampi ili natrijevih svjetala može značajno smanjiti broj komaraca u vašem okruženju.

Foto: Pexels, Instagram