Vjerujemo da će mnogi kao jednu od prvih asocijacija na riječ intima reći seks, pogotovo ako je riječ o muško-ženskim odnosima. Međutim, intima uključuje puno više od fizičke prisnosti, a podrazumijeva emocionalnu, energetsku i duhovnu intimu koja se, osim u partnerskim odnosima, može primijeniti i na odnose s prijateljima ili obitelji.

Slušanje

Nema osobe koja u životu nije imala teške trenutke ili periode koji su potrajali neko vrijeme. Tada, jedino što svi želimo je da nas netko sasluša i pruži podršku koja govori “tu sam”. Upravo je slušanje jedna od najiskrenijih i najdubljih formi intime koju možemo imati s drugom osobom jer pokazuje pravu želju za povezanošću i empatiju. Isto tako, bitno je znati razliku između slušanja i – slušanja. Kad vas osoba istinski sluša, ne traži distrakcije, ima stalan kontakt očima s vama te ne prekida ili ne preusmjerava razgovor na drugu temu.

Komplimenti

Znamo li primiti kompliment, uvelike ovisi o tome kakvo mišljenje imamo o sebi, ali komplimenti su nešto što bismo kolektivno trebali početi davati jedni drugima – na dnevnoj bazi. Naime, komplimenti, odnosno riječi potvrde, čine da se osjećamo dobro u svojoj koži i upravo taj osjećaj stvara intimnost između osobe koja daje kompliment i osobe koja ga prima, posebice ako je riječ o partnerskim odnosima.

Darivanje

U ovom slučaju fokus nije na onome što ste dobili, već na činjenici da je osoba koja vas dariva uložila vrijeme i trud u odabir onoga što će vam se svidjeti. Sigurno ste više puta dobili poklon koji je – onako, a isto tako, sigurno vam se dogodilo i da ste dobili poklon pun pažnje i simbolike koji vam je izmamio osmjeh na lice i potakao osjećaj prisutnosti s drugom osobom.

Šala i interne doskočice

Smijeh je lijek za dušu, a kada se smijemo s prijateljima, partnerom ili obitelji, stvara se posebna vrsta intime. Bez obzira na to je li riječ o klasičnim šalama ili pak internim pričama koje se pretvore u humorističan trenutak, smijeh nas povezuje na način koji nadilazi riječi. Opuštenost i radost koje dolaze s dijeljenjem smijeha pomažu nam da se oslobodimo stresa i svakodnevnih briga, omogućujući nam da se povežemo s drugima na dubljoj emocionalnoj razini.

Dijeljenje zajedničkih interesa

Pokazivanje interesa za ono što netko čita, gleda, radi ili sluša jača intimnu vezu. Čak i ako vaši interesi nisu isti, postavljajte pitanja i pokažite iskreno zanimanje zbog toga što vam je ta osoba važna. Razgovarajte s prijateljima, obitelji ili partnerom o njihovoj omiljenoj glazbi, knjizi ili podcastu te pokažite interes jer možda i sami otkrijete neku novu strast.

Nježnost

Grljenje i neseksualni dodir povećavaju serotonin, “hormon sreće,” a oslobađa se i oksitocin, “hormon vezanja”. Bilo da grlite prijatelja, romantičnog partnera ili sestru, znajte da time jačate svoju međusobnu intimnost.

Bez priče

Možda neočekivano, ali čak i tišina između razgovora s prijateljem ili voljenom osobom može biti izraz intimnosti. Sama prisutnost bez potrebe za ispunjavanjem tišine pokazuje duboku povezanost koja nadilazi riječi.

Foto: Unsplash, Pexels