Pitanje na koje je možda najteže pronaći odgovor.

Zatvaramo 2020. godinu nadajući se u bolje sutra. Nadajući se da će siječanj Nove godine pokazati svijetlo na kraju tunela. I dok ne valja dramatizirati, uistinu je teško uopće pojmiti što se sve odvilo oko nas u posljednjih devet mjeseci. Sve se činilo da se odvija tako sporo, no opet nas je vrijeme, varljivo kakvo je, brzo dovelo do kraja. Kraja neočekivane i vjerojatno najčudnije godine do sada. Osim što nam je oduzela socijalizaciju, ljudske živote, svakodnevnicu, a u žile nam ubrizgala onaj najveći strah, strah od gubitka života, ubrzo nas je naučila i nešto novo. Da je život kratak i svakakav i da jedino što možemo učiniti je zagledati se u njegove detalje, lijepe detalje. Oni su jedino što nas može držati do tog boljeg sutra kojeg stalno čekamo. Pa kako onda ovu godinu završiti na pozitivan način?

Osvrnite se na lijepe trenutke

Sigurno ih je bilo, nije baš cijela godina bila tmurna i siva, bilo je tu sigurno i ljepote. Možda nevidljive na prvu, ali 2020. vam je sigurno donijela i neke dobre uspomene, drage ljude i razgovore. Razmišljajte o njima, možete napraviti i popis i posebno se zahvaliti upravo onim ljudima koji su vam u ovoj godini pomogli.

Naučili ste cijeniti prirodu

Možda jestem možda niste bili među onima koji vole slobodno vrijeme provoditi na zraku. Sigurno smo da vas je ova godina naučila drugačije, barem u najvećem lockdownu i neovisno o vremenskoj prognozi. Možda ste se okušali i u nekim novim sportovima, hobijima ili ste jednostavno više vremena posvetili sebi. To je svakako dobra lekcija, ponesite je i u 2021.

Naučili ste smiriti um i preusmjeriti misli

U danima kada je bilo najteže i kada vas je strah možda i ograničavao, naučili ste se nositi sami sa sobom. S vlastitim strahovima, očekivanjima, nezadovoljstvima. Možda ste napokon naučili da ste puno više u kontroli samih misli no što ste inače smatrali da jeste. Počeli ste meditirati i duboko disati, postali ste nešto više blaži prema samima sebi i naučili ste konačno jednostavno stati kad bi postalo previše? Odlično? To je i poanta života.

Što je u budućnosti?

Ono s čime smo se svi zasigurno prestali opsesivno zabrinjavati je pitanje – što donosi sutra? U godini u kojoj smo se morali naučiti živjeti doslovce iz dana u dan, u nekim situacijama i iz sata u sat, pitanje o tome što će biti nagodinu je iščeznulo. Nije u poduzetničkom smislu, ali je u nekom osobnom. Jednostavno nikad ne možemo znati što sutra donosi, pa ni ta nova 2021., ništa slično nikada nismo ni mogli pretpostaviti. Dok slažete planove, shvaćate li da tih planova u stvarnosti nema? Zato se nasmijte samima sebi i napravite plan za – večeras. A u 2021. godini bit će kako bude. I bit će sigurno najbolje moguće za vas, kako god bilo.

Foto: Unsplash