Teme radova Morane Mandac često su povezane s prolaznošću i smrti, a mediji kojima se do sada koristila bili su grafika, crtež, ilustracija, fotografija i digitalna grafika. Rad “Čuvam vas” obrađuje temu ljubavi na pomalo neuobičajen, nekonvencionalan način. 

Umjetnički rad “Čuvam vas”: o ljubavi, ljutnji, posesivnosti

Što umjetnica kaže o svome radu? “Čuvam vas”, umjetnički je rad nastao iz osjećaja ljubavi i posesivnosti prema uskom krugu voljenih osoba. Ljutnju uzrokovanu njihovom odsutnosti pokušavam utažiti fizičkim činom čuvanja i ispijanja njihove krvi. Svatko od njih darovao mi je krv kako bi moja posesivnost bila u miru. Ispijanje krvi predstavlja prihvaćanje žrtve koju su oni učinili za mene, zahvalnost i utaživanje želje za fizičkom prisutnošću.

Ljubav i krv usko su povezane. Nositeljice su života, kako ovog opipljivog tako i onog duhovnog. Krv je tekućina koja kroz organizam prenosi hranjive tvari i kisik te samim time omogućuje život. Ljubav je potrebna tom istom organizmu kako bi se razvio na psihičkoj i duhovnoj razini. One izviru jedna iz druge, osnažuju i hrane jedna drugu. Sadržaj fotografija je skup bljeskova uspomena koje se pojavljuju kao svakodnevne, utješne slike vremena provedenog s voljenim osobama.

Izložba je u Galeriji Kranjčar se otvara ovaj petak, 26.svibnja u 19 sati i bit će otvorena svega nekoliko dana, do 31. svibnja, požurite pogledati ju, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima!