Charlie Chaplin, Clarke Gable, Ernest Hemingway… Ovo su samo neki od poznatih koji su pili kavu u Caffe Florijanu, nezabilaznoj kavani pri svakom posjetu Veneciji.

Neovisno promatrate li je samo u prolazu, popite li aperol spritz na šanku ili si priuštite kaviu na terasi – kavana Caffe Florian na Trgu svetog Marka jedno je od onih mjesta koja izazivaju emocije. Postoji od 1720. godine što je čini i najstarijom kavanom na svijetu, a prvo se zvala ‘Caffè alla Venezia trionfante’, no uskoro je dobila ime po svom vlasniku i osnivaču – Florianu Francesconiju.

Photo by Mahkeo on Unsplash

Jedna od svakako najpoznatijih zanimljivosti je ta da je Caffe Florian bila jedina venecijanska kavana u koju su smjele ući i žene, tako da je iz tog razloga bila omiljenima i među muškarcima. A među njima su bili i Goethe te Casanova.

cafe florian venecija

Izgled kavane promijenjen je 1858. godine kada dobiva nove vlasnike i do dan danas zadržala je taj izgled, a danas ima svojih šest salona, kao i najpoznatiju terasu u Veneciji. Popiti kavu na njoj jedna je od najvećih turističkih atrakcija na svijetu koja zahtijeva čekanje, ali zatim slijedi uživanje u pogledu na povijesni Trg svetog Marka te u glazbi orkestra.

Caffe Florian bio je, kao i mnoga druga mjesta u Veneciji, uništen u poplavi krajem prošle godine, a popravak samo bara koštao je oko sto tisuća eura. Venecija je definitivno jedan od najugroženijih gradova na svijetu što mjesto poput ovih stavlja na najvišu poziciju na ljestvici relevantnih povijesnih lokacija.

Foto: Getty Images, Unsplash @claybanks @mahkeo