Hrvatski kandidat za nagradu Oscar, višestruko nagrađivani dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića, ‘Sigurno mjesto’, u studenom se prikazuje na devet festivala, a sveukupno je, do sada, selektiran na više od 25 festivala diljem svijeta. Film, koji nastaje u produkciji tvrtke Pipser (producentica je Miljenka Čogelja) trenutno se nalazi u redovnoj kinodistribuciji diljem Hrvatske.

Sigurno mjesto u ponedjeljak, 7. studenoga imao je grčku premijeru u sklopu natjecateljskog programa Meet the Neighbors na 63. izdanju Međunarodnog filmskog festivala koji se u Solunu održava od 3. do 13. studenog. Film će se zatim predstaviti publici u Španjolskoj, na 19. izdanju Festivala europskog filma u španjolskoj Sevilli, također u konkurenciji (The New Waves), a onda putuje u Njemačku, na Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu, na kojem je dio glavnog natjecateljskog programa.

Festivalski put Sigurno mjesto nastavlja u Ljubljani na 33. izdanju Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala LIFFE u Sloveniji koji će se održati od 9. do 20. studenoga, a bit će prikazan u sklopu glavnog natjecateljskog programa Perspektive koji uključuje prve ili druge filmove mladih autora. Dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, nakon Slovenije, putuje u Irsku, gdje će se u sklopu natjecateljskog programa Spirit of The Festival predstaviti publici 67. izdanja filmskog festivala u Corku (10. – 20. studenog). Uslijedit će gostovanje na litvanskom filmskom festivalu SCANORAMA i to u okviru programa Crossing Europe koji uključuje filmove prikazane na istaknutim svjetskim filmskim festivalima.

Premijeru na području Bliskog istoga i sjeverne Afrike Sigurno mjesto će imati na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (13. – 22. studenog) i to u nenatjecateljskom programu Međunarodna panorama (International Panorama). Uslijedit će projekcija na 71. izdanju međunarodnog filmskog festivala Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj koji će se održati od 17. do 27. studenoga, dok će krajem studenoga, tj. početkom prosinca film biti prikazan na 28. izdanju Festivala autorskog filma (FAF) koji će se održati od 26. studenoga do 4. prosinca u Beogradu.

Podsjetimo, film je svjetsku premijeru imao na 75. Filmskom festivalu u Locarnu, u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente, gdje je odmah i osvojio tri nagrade: za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala. Film se odmah potom ovjenčao i četirima priznanjima na Sarajevo Film Festivalu: dva Srca Sarajeva – za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić) te je osvojio i nagrade CICAE i Cineuropa. Film se od 3. studenog prikazuje u kinima diljem Hrvatske.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega.

Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser (producentica je Miljenka Čogelja), hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop.