“Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu.

Unutar ovog programa prikazuju se filmski naslovi koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Novo izdanje “Kultnog petka” donosi dva filma inspirirana bajkerskom supkulturom, fascinantne dokumente vremena koji su najavili radikalne društvene promjene i pokrete s kraja šezdesetih. ​ Pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća u američkoj kinematografiji pojavilo se nekoliko žanrovskih ciklusa proizašlih iz tada aktualnih supkulturnih pokreta. Jedan od njih bili su i bajkerski filmovi: priče o odmetnicima na motorima, utegnutima u kožu i naoružanima lancima, koji su jezdili američkim prostranstvima izazivajući fascinaciju i zazor među običnim pukom.

Prvi film na rasporedu u 20 sati je “Škorpionov izlazak“ (1963), jedan od kamena temeljaca filmskog undergrounda, koji se zbog načina na koji koristi muziku drži za preteču glazbenog videa, a među čije se štovatelje ubrajaju David Lynch, Gaspar Noé i Nicolas Winding Refn. U paru sa „Škorpionom“ možete pogledati “Divljaka“ (1953), film noir Lászla Benedeka u kojem Marlon Brando glumi vođu motociklističke bande koja terorizira američki provincijski gradić. Brandov buntovnički imidž obilježen zaliscima, kožnom jaknom i nakošenom kapom definirao je i njegovu personu i čitavo desetljeće.​

 

Foto: Getty Images