Kreativna Una Pašić Gregović, doula, laktacijska savjetnica i edukatorica nedavno je kreirala špil afirmacijskih kartica koje su prve takve na našim prostorima

Nakon što smo nedavno njezin rad upoznali kroz prekrasno ilustriranu knjižicu o dojenju, Una nas je ponovno oduševila zanimljivim karticama koje pomažu tijekom razdoblja ranjivosti u trudnoći. Riječ je o 28 dvostranih kartica na hrvatskom i engleskom jeziku, s porukama posebno kuriranih za trudnice, a svaka kartica obogaćena je predivnim toplom i blagim linijama te jedinstvenim ilustracijama Ane Tevšić Nauković. Mogu se nositi na kavu, na pregled, pa čak i u rodilište, može ih se čitati sve ili uzeti jednu koja će vas pratiti taj dan i podignuti vam pozitivnu energiju. Pitali smo je kako joj se pojavila ova zamisao i kako ove afirmacijske kartice, dostupne na Uninom blogu Unabridged, omogućuju ženama da strahove i nesigurnosti pretvore u mir i zadovoljstvo.

afirmacijskekartice

Kako ste došli uopće na ideju ovih zanimljivih karata?

Moja trudnoća, iako jako željena, došla je neočekivano. Obzirom na moje zdravstvene probleme s neplodnošću, moj muž i ja nekako smo se krenuli miriti s tim da nam to nije u kartama. Kada sam saznala da sam trudna, to je bila nevjerojatna sreća, no nju je nažalost ubrzo zamijenio strah.

Bila sam okružena negativnim pričama i zbog prijašnjih zdravstvenih problema, činilo se kao da je puno ljudi oko mene mislilo da će nešto poći po zlu. Iako je trudnoća bila savršeno zdrava i školska (od početka do kraja), sve to je jako utjecalo na mene i moju psihu. Stalno sam bila nervozna i jako sam se bojala da nešto nije uredu.

Nikako se nisam mogla opustiti, nisam mogla biti prisutna i uživati u svojoj trudnoći, a najteže mi je od svega padalo to što se zbog te nervoze i straha nisam mogla povezati sa svojom bebicom koja mi je rasla u trbuhu. Osjetila sam veliku želju da to promijenim i krenula istraživati što bih mogla napraviti da mi bude lakše i ljepše. Tako sam otkrila prenatal yogu, vježbe disanja, meditaciju…i iako su mi sve te tehnike na neki način pomogle, najveća promjena u mindsetu, dogodila mi se kada sam otkrila pozitivne afirmacije. Na početku sam ih ispisivala sama sebi na papiriće i držala ih na ogledalu.

afirmacijskekartice

Osjećala sam se bedasto kada sam ih krenula pisati, čitati i ponavljati… No već nakon par dana sam si rekla “Moja beba osjeća moju ljubav” i osjetila sam takvu navalu sreću da su mi doslovno krenule suze radosnice. Nakon trudnoće pozitivne afirmacije postale su dio mog života kroz različite faze i jako sam željela to podijeliti.

Zašto baš karte? Kako one funkcioniraju?

Kako je vrijeme prolazilo i kako sam počela aktivno raditi kao doula, znala sam preporučiti pozitivne afirmacije kao odličan alat za pozitivu i prisutnost, pogotovo trudnicama koje su se borile sa sličnim emocijama kao i ja u trudnoću. Ispisivanje nije svakoj ženi prijalo, pa smo preko jednostavnih programa znali raditi osnovne verzije koje bi onda isprintale. Jedna od mojih trudnica s kojom sam radila je sama u takvom programu napravila lijepe vizuale s par pozitivnih afirmacija i to me potaknulo da istražim ima li gotovih setova za kupiti.

Našla sam razne predivne setove divnih afirmacijskih kartica za trudnoću, no nijedne na našem jeziku, a za sve (pošto su iz inozemstva) je poštarina znala doći i skuplje od samih setova. Tada sam odlučila napraviti svoj set kartica, kako bih to približila i lakše omogućila ženama u našoj regiji. Fora kod kartica je ta da je set manjeg formata, tako da ga je praktično nositi sa sobom u torbi, na kavu, na pregled, u rodilište… Ali su dovoljno velike da je afirmacija fokus kartice, a njima se mogu ukrasiti posebni motivacijski kutevi po domu, mogu se nataknuti na ogledalo, staviti na hladnjak, ili jednostavno izvući karticu kada god za to osjetite potrebu.

Koliko ste dugo i na koji način istraživali tu temu? Je li bilo nekih prepreka?

Ne znam reći koliko sam dugo točno istraživala temu…ako krenemo računati od moje trudnoće, kada sam se prvi put time susrela i sama ih krenula koristiti, onda 3 godine. Što se tiče samih afirmacija, prije koju godinu i pol napravila sam nekoliko popisa afirmacija za koje sam primijetila da najviše rezoniraju sa ženama, i njih sam koristila kao “šablonu” kada bi sa ženama ispisivala afirmacije za nju.

afirmacijskekartice

Što se samih kartica tiče, tada sam negdje i krenula istraživati tipove kartice i vidjela kako su raznolike, kako su estetike različite i kako ih ima u raznim veličinama i bojama. U svojoj glavi sam već imala viziju kako bih voljela da moje izgledaju, a to je omogućila čudesna Ana Tevšić Nauković, koja je svojim ilustracijama i paletom boja stvarno prenijela poruku svake kartice. Kroz cijeli proces bilo je naravno klasičnih prepreka, kao što su logistika i izvedba, no okružila sam se s čudesnim ljudima koji su fenomenalno odradili svoj dio posla.

Mene je najviše brinulo hoće li se ovaj tip alata svidjeti ženama na našim prostorima, ali obzirom da smo u 10 dana prednarudžbi prešli pola zaliha, i da nije prošao dan od lansiranja kartica bez da smo imali narudžbe, vidim da je ovaj proizvod prekrasno prihvaćen u cijeloj regiji, i to me neopisivo veseli!

Imate li u planu nastaviti s drugom serijom ili je ova dostatna?

Nove serije su definitivno u planu! Htjela sam vidjeti kako će ova biti prihvaćena, i s obzirom na predivne reakcije, kao i odličnu prodaju, u planu mi je nastaviti s još serija, kako bih mogla pružati alate koje će žene podržavati i kroz porod, postpartum, dojenje, majčinstvo, posao i slično… Što se drugih projekata tiče, puno toga se sada zakuhtava.

afirmacijskekartice

Inspiracija su mi moje predivne žene s kojima imam priliku raditi, kao i moja vlastita iskustva, i iz toga uvijek gledam kako da maksimalno olakšam, uljepšam i podržim te nježne, predivne i moćne trenutke u životu žene. A o kakvim će se sve projektima raditi, budem javila kada dođe vrijeme!

 

Foto: PR