Trend novogodišnjih odluka ovaj se put nekako provukao u sjeni. Je li uopće vrijeme za njih kada mnogi od nas jedva uspijevaju duboko disati?

U znaku potresa i pandemije koja traje već punih godinu dana mnogi jedva drže vlastitu glavu na ramenima. Inače bi već sa svih mogućih strana sijevalo o novim promjenama, odlukama i planovima za 2021. godinu. No, čini se da trenutno većina nas može samo planirati jedan dan unaprijed ili taj dan koji je pred nama. Općenito, odluke ka promjenama krivo su postavljene u samom startu jer veliki planovi najčešće ne vode nikuda i tajna je u jednom – promjene se uvode postepeno, ako potpuno preokrenete svoju svakodnevnicu nećete u tako nečemu dugo ustrajati, ali malo po malo, mogli biste postići pozitivan rezultat.

S druge strane, pristati na melankoliju isto nije neko rješenje. Možda će vam odgovarati na neko vrijeme, no okrutna istina je da život ide dalje, život uvijek i unatoč nama ide dalje. Zato donosimo nekoliko savjeta kako se uhvatiti u koštac s njim.

1. Odmorite, ali i slušajte sebe

Probajte osluškivati što vam tijelo govori. U redu je ako mu je potreban odmor i uopće skupljanje energije za krenuti dalje. Zato si isto probajte oprostiti. Uzmite i dan ili dva off, ali ako vas kopka potreba za radom, možda to znači da bi vam više odgovaralo biti aktivan u nekom obliku. To pak može biti i klopka da ne znate stati i opustiti se. Zato se dobro saslušajte, postavite si nekoliko pitanja i pokušajte stvari sagledati realno. Hoće li se nešto strašno dogoditi ako nešto od navedenog ne učinim danas? Moram li se baš za sve pobrinuti ili mogu neke stvari preskočiti i provesti sat  više pred televizorom? Nekad je jednostavno potrebno nabaciti ‘preživjet će bez mene’ mood.

2. Otkrijte što vas čini barem malo sretnijima

Možda je to omiljena čokolada, ručak s dobrim namirnicama, slatki doručak ili kava za van s prijateljicom. Ponekad ni sami ne znamo što nas veseli, pa ostanemo zatočeni u začaranom  krugu frustracije i zadovoljstva. Ako treba poslužite se dnevnikom, no osvijestite što vas veseli. Tu je jako važno odbaciti one aktivnosti koje mislite da bi vas trebale veseliti, tipa – možda vam se uistinu trenutno ne čitaju knjige ili vam se stvarno nimalo ne da kuhati, a mislite da bi isto trebalo biti opuštajuće. Budite potpuno iskreni prema sebi i nemojte se sramiti svojih ‘guilty pleasures’.

3. Grižnja savjesti

Možda je među vama netko tko je uistinu položio nade u siječanj 2021., no transformacija u bolje sutra možda ipak nije tako laka. Htjeli ste toliko toga – krenuti vježbati, promijeniti prehranu, otputovati na more, no nije se dogodilo ništa. Nemojte kucati na ista vrata, biti nesretni ili nezadovoljni s time što se možda niste organizirali dovoljno dobro ili na vrijeme. Ili su vam okolnosti unijele nered. Otpustite što nije bilo, otkrijte što tek može biti i pustite nadi da čini svoje. Imate mogućnost okružiti se nečim boljim za sebe.

Foto: Unsplash