Je li u redu šetati u raskošnim haljinama, doputovati privatnim avionom i smijati se u kameru na filmskom festivalu, dok se cijeli svijet bori s pandemijom?

Eventi, premijere, svečana događanja, filmska i glazbena industrija – ove kreativne grane itekako je pogodila Covid 19 pandemija. Tako su stala sva snimanja, zbog čega smo ostali zakinuti i za nova kreativna postignuća, a s time i predstavljanja istih. U Veneciji, najljepšem gradu Italije, koja je bila jedna od najvećih žrtava pandemije, upravo se održava najpoznatiji filmski festival, Venice Film Festival. Oskudan, s pokojim poznatim licem na crvenom tepih, teško je ignorirati činjenicu da je probudio pitanje – koliko je uopće u redu trenutno se šetati crvenim tepihom u haljini s potpisom dizajnera visoke mode i smijati se u fotoaparate i kamere.

Među prvim glumicama koje su se pojavile u Veneciji bile su upravo najveće zvijezde red carpeta koje modni kritičari apsolutno obožavaju godinama – Cate Blanchett i Tilda Swinton. Cate na premijeri filma ‘Amants’, a Tilda ‘The Human Voice’. Kao i niz talijanskih glumica koje su odjenule raskošne toalete i pozirale za medije. Ako se sjećate, tek nedavno se pisalo o osvještavanju očuvanja ekologije (kada su organizatori dodjela Oscar zamolili glumce i glumice da ne dolaze na dodjelu ukoliko to planiraju privatnim avionima), na tepihu se promovirala samoodrživa moda, a sada u doba pandemije, taj trend pao je u drugi plan.

Trebamo li prezirati celebrityje što su odlučili doputovati u Europu kako bi promovirali film? Ili održavanje Filmskog festivala u Veneciji možemo gledati i iz percepcije podrške filmskoj industriji jer činjenica je da život mora ići dalje, da kreativna industrija ne propadne te nema svoj napredak. Jer gdje smo bez umjetnosti filma i svega onog što nas na kraju dana čini ljudima – emocije i kreativnost. S druge strane, ako se priklonite glamuru, mora li to značiti da ne odajete poštovanje svima onima koje je pandemija pogodila i još uvijek pogađa? Jesu li eventi, osobito raskošni, na kraju ove godine ipak dobili prizvuk neukusa?

I dok još čekamo koja će se još lica pojaviti u sjetnoj Veneciji, koja je izborila teške borbe posljednjih godina, prvo poplave, a onda i ogroman broj žrtava od Covida u Italiji – nije lako odlučiti na kojoj biti strani.

Foto: Getty Images