Postoji li danas itko popularniji od Kim Kardashian? Svakako. Njezino ime je Marilyn Monroe.

Vječni predmet fascinacije ne samo svojim fanovima, nego i cijelome svijetu, Marilyn Monroe oživljena je u još jednoj biografskoj izvedbi, i to ponovno iz pera Charlesa Casilla. Američkom piscu i scenaristu ovo je drugo djelo na temu famozne Marilyn – 1999. godine objavljeni su „Marilyni dnevnici“, fiktivni izgubljeni dnevnici slavne glumice, a nedavno je u hrvatskom prijevodu izašla zanimljiva biografija „Javni i tajni život Marilyn Monroe“.

Zauzimajući preko tri stotine stranica, ova biografija podijeljena je u tri tematska dijela. Prvi nam predstavlja djetinjstvo Norme Jean Baker, drugi dio uspon i slavu u njenom punom zamahu, dok treći pokriva silaznu putanju Marilyne karijere znakovito nazvan ‘Nadomak Camelota’. Poglavlja zanimljivih naziva već i sama pričaju određenu priču te otkrivaju da se radi o jednoj izuzetnoj biografiji koja nam daje novi uvid u osobu iza javne maske iza koje se skrivala i koju je ponosno nosila ova američka glumica. Kroz uvid u vrlo rijetke intervjue te uz pomno istraživanje, Charles Casillo donosi ono što dosad nitko nije, a to je uvid u njezina mentalna stanja, njihove izvore te u konačnici manifestacije s kojima je Marilyn živjela tijekom cijelog svog života.

Iako klišej, ujedno je i istina – činjenica je da sve počinje u našem djetinjstvu. Ovdje prvi puta dobivamo detaljan presjek njezina djetinjstva koje ju je formiralo kao osobu kakvom su je svi znali. Majka Gladys zauvijek će ostati tek fantomska figura, otac zauvijek nepoznat, a će Marilyn, lutajući od udomitelja do udomitelja, neprekidno biti u potrazi za emocionalnom sigurnošću. Nadalje, odgojena bez moralnog kompasa i smjernica, ona će svoju seksualnost – za koju je smatrala da je vrlo bezazlena – zapravo vješto koristiti kako bi uspjela u Hollywoodu i u tome će biti pionirka. Nažalost, to će preslikati i na svoja tri supruga, Jamesa Doughertyja, Joe DiMaggia i Arthura Millera, te ni u njima nikad neće pronaći pravu utjehu koju donosi mir sa samim sobom.

Prije ere feminizma, ona se itekako zauzimala za svoj položaj u studiju Fox gdje je doživljavala neprestano podcjenjivanje. No, lansiranje njezine karijere filmom ‘Niagara’ stvorit će Marilyn Monroe koju će svi obožavati i kojoj nitko neće moći ništa. Njena tadašnja slika i pojava ostat će zapamćene zauvijek – razbarušena plava kosa, porculanski ten, sjajnocrvene usne, polusklopljene oči i madež iznad usnice. Kad govorimo o ikonama, mislimo na ovakvu Marilyn.

Iako je tijek njezina života nakon toga manje-više već svima poznat, u ovoj biografiji dobit ćemo i pozadinu svega što je stajalo iza lijepe fasade. Odnosno, upoznat ćemo Marilyn kao stvarnu ženu – loše oblikovanu u djetinjstvu, odraslu bez ikakva uzora, nevjerojatne ambicije za uspjehom, popularnu iznad svih očekivanja, ali i usamljenu i tragičnu u svemu tome…

Čak i više od pedeset godina nakon svoje smrti, Marilyn i dalje živi u mislima i srcima mnogih te ostaje itekako prisutna u modernoj pop kulturi. Kako je i sam Charles završio knjigu: „Najsenzacionalnija filmska zvijezda 20. stoljeća preminula je u toploj ljetnoj noći. Savršena i zamrznuta u vremenu – predivna, ranjiva, nedostupna, zamamna – bezvremena platinasta božica.” Provjerite zašto je samo jedna Marilyn, i zašto joj Kim Kardashian nije ni do koljena. (Profil, 129 kn)