Pioniri u svježem pristupu elektroničkoj glazbi u Hrvatskoj, Kozmodrum s trećim albumom nastavlja pomicati granice isprepletenih žanrova. Popričali smo što donosi “Kozmodrum” s Jankom Novoselićem, multiinstrumentalistom i frontmenom benda

Kozmodrum vam je sigurno već dobro poznat, i to ne samo zato što su dosad objavili dva albuma, “Na Tragu Satelita” 2016., i “Gravity” sljedeće godine, za koji su dobili nagradu Porin, već i jer naprosto ne možete pronaći glazbenu kritiku koja za njih nema riječi hvale, ali i po tome da često improviziraju na svojim svirkama i slušati ih uživo je pravi mali, neponovljiv doživljaj.

Sada su korak do objave albuma u izdanju labela Rika Muzika, koji predstavlja glazbeni vudu Maka Murtića i Sare Al Hamad, koja je specifičan po tome da njeguje i slavi jedinstveni izričaj i glazbenu baštinu u mreži umjetnika i izvođača, a prvi singl “Wormhooooooooole…” rodio se još 2016. godine i neslućeno otvorio treću etapu benda.

Kroz svoja tri studijska izdanja, bend je stvorio jedinstven zvuk i zaokružio ga, kako kažu, futurističkom vožnjom kroz svijet Kozmodruma: “Na Tragu Satelita se pretežito oslanjao na elemente jazza i fusiona dok je “Gravity” više naginjao elektronici i ambijentalnim motivima. “Kozmodrum” je zasigurno najvjerniji zvučni prikaz toga tko mi zapravo jesmo”, izjavio je Novoselić u najavi albuma, a mi smo mu postavili par pitanja ususret Kozmodrumova premijernog izvođenja albuma na otvorenju izložbe u Londonu, i to hrvatske fotografkinje Ane Šesto nastale u suradnji s modnim brendom također Hrvatice Kristine Nikl. Janko na tom otvorenju djeluje kao kurator glazbe, a već idući dan, u petak 25. lipnja u Zagrebu premijerno izvodi album u zagrebačkoj Medici na release partyju.

U svojim prvim godinama ste se opisivali kao miks jazza, elektronike i plesnog rocka, koliko se to u međuvremeno promijenilo, jeste li uplovili i u druge žanrove?

I dalje su svi ti stilovi pristuni, sad je samo naglasak više na “plesnom”.

Kako biste opisali svoj novi album, “Kozmodrum”? Je li riječ o jednoj temi koja se protkala cijelim albumom ili pjesme funkcioniraju zasebno?

Ovaj album veže plesni element, više nego naše prethodne albume. Atmosferičnost i ambijentalni pristup je tu, ali više kao podloga plesnim ritmovima koji su u prvom planu. Pjesme svakako funkcioniraju i zasebno, pogotovo u današnje vrijeme streaminga, a i dio naše ciljane publike su DJ-evi koji također vole odvojene stvari s jasnim početkom i krajem. Mi uvijek naravno preporučamo preslušati album u cijelini jer on ima svoju priču, gradaciju i tempo. A nije ni dug, traje ispod 40 minuta, tako da neće oduzeti previše vremena.

S obzirom na to da sam vas često u raznim formatima slušala, djeluje mi kao da ste jako, ali baš jako skloni fantastičnom jammanju. Kako izgledaju probe, koliko je tu improviziranja, kako odlučite ukalupiti stvar za album?

Ja uvijek donosim stvari, ideje, koje su nekad više, a nekad manje gotove. Uglavnom je sve napisano u notama, ali to su glavne forme, oko kojih često gradimo neku improvizaciju. Postoje dijelovi koji su više ili manje otvoreni gdje imamo prostora za improvizacije, sola, promjene atmosfere, itd. A opet neki drugi dijelovi su skroz napisani od note do note i tako ih sviramo. Tako da je to jedan spoj i improvizacije i kompozicije. Dok dođemo do albuma prođe neko vrijeme tijekom kojeg na svirkama uživo isprobavamo najbolje kombinacije, nekad mijenjamo dijelove, aranžmane, dok nismo skroz zadovoljni. A onda naravno i faza post-produkcije dosta promijeni neke stvari, daje oblik cijelom albumu.

Što slušate u posljednje vrijeme? Možete li nam dati par imena za inspiraciju ljudima željnima nove glazbe?

Nama se uvijek stilski svašta vrti po playerima, veliki smo fanovi raznorazne glazbe, od rocka do jazza, elektronike, klasike, brazilske i kubanske glazbe… Zadnje preslušano:
Bakongo, Nathalie Joachim, The Chemical Brothers, Ensemble Entendu, Beverly Glenn-Copeland, Four Tet, Frederic Robinson, Žen, Wayne Shorter, Walter Smith III, Gorillaz, The Rolling Stones, Joachim Cooder, Je Veux, Bon Iver, Rafiq Bhatia, Kaitlyn Aurelia Smith, Om Unit, Anna Moor, Dan Den, Djavan…

Večeras izvodite premijerno novi album u Londonu, planirate li i međunarodnu karijeru?

U Londonu se nalazi naš label Rika Muzika, tamo se album vrti po mnogim radijskim stanicama pa smo dospjeli i na BBC Radio 6, kao i Worlwide FM Gilesa Petersona. Teško je raditi bilo kakve planove u današnje vrijeme, ali suradnja s Rikom je za nas veliki korak.

Što je sljedeće na “tapeti”? Imate li u planu koncerte, videospot…?

Promocija albuma je u petak 25. lipnja u dvorištu Medike, zatim u kolovozu planiramo još nekoliko koncerata; 7. kolovoza je otok Ist, festival JazzIst, dok je 20. kolovoza Judino Drvo, Split. Video za prvi single “Wormhoooooole…” je već izašao, a radimo i na novim stvarima, tako da se nadamo i nekom snimanju na jesen, kako bi krenuli polako u nešto noviji materijal.

 

Foto: PR