Glumica i aktivistkinja svojim je objavama na društvenim mrežama pokrenula raspravu i ukazala na važnost preuzimanja zasluga. I pokrenula važno pitanje – kad će žene prestati umanjivati svoj rad?

Jameela Jamil odgovorila je na kritike koje je dobila nakon što je potpisana kao producentica na devet od dvanaest pjesama na albumu partnera Jamesa Blakea, zvanog “Friends That Break Your Heart”.

Međutim, brojne kritike su se najviše usmjerile na to da je Blake samo htio biti ljubazan prema svojoj partnerici, a ne da je zaista bila uključena u produkciju albuma.

Čini se da su bile toliko brojne da se Jamil oglasila na Twitteru kako bi iskazala svoje frustracije kritikama, no i pokrenula važnu raspravu o tome da žene često ne preuzimaju zasluge za svoj rad.

“Svim, većinom ženama koje su insistirale da nisam mogla raditi na glazbi svog dečka i da mi je dao to priznanje kako bi bio drag – bila sam DJ osam godina, a prije toga sam studirala glazbu 6 godina. Vi ste dio problema zašto se žene ne bave produkcijom.” Zvijezda “The Good Placea” nastavila je objašnjavati da se u prošlosti suočila sa sličnim kritikama zbog rada na prethodnim albumima Blakeove diskografije.

“Dodatna urnebesna strana ove mizoginije je to što ne vjeruju u moj glazbeni doprinos samo kad vole pjesme. Ako im se pjesma ne sviđa, onda odjednom MOGU producirati i za sve sam ja kriva, a cijelu sam producirala sama!” Zanimljivo je i to da je kritičari najviše vide kao glumicu, dok je prije nego što je postala poznata kao Tahani u popularnoj seriji “The Good Place”, bila prva solo voditeljica top-charts emisije na BBC Radio 1.

“Nadam se da preuzimate zasluge za svoj posao, gdje god se nalazili u svijetu. Nadam se da znate da ako vam se ne vjeruje u vaša postignuća… da to nije odraz vas… to je odraz ljudi koji su toliko kukavički i nesigurni da ne mogu pojmiti koliko ste impresivni.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jameela Jamil (@jameelajamilofficial)

“To se događa na svim razinama u svakoj industriji. Čak i meni. Čak i kad si ne pripisujem zasluge, moj dečko je samo tiho priznao mene. Zajedno smo u ovom sranju. Zastupanje je važno. Nije naša odgovornost vjerovati, voljeti, razumjeti ili odobravati.”

Naravno, istraživanja su u više navrata pokazala da je veća vjerojatnost da će žene umanjiti svoja postignuća na radnom mjestu. Riječ je o fenomenu s kojim se žene posebno bore, ili odbiju kompliment ili podcjenjuju svoj trud, dok kad istovremeno pokazuju da nešto znaju, djeluju prepotentno i arogantno. Prema prošlogodišnjoj studiji grupe istraživača s Harvard Business School i Wharton na Sveučilištu Pennsylvania, žene su same sebe u prosjeku ocjenjivale niže od muškaraca, bez obzira na to hoće li potencijalni poslodavac vidjeti rezultate testa ili samoprocjenu.

Podcjenjujući svoja postignuća i odlučujući ih zanemarivati, aktivno se stavljamo u nepovoljan položaj kada je u pitanju povećanje plaća, napredovanje i priznanje za naš trud. Na kraju dana, i kako se osjećamo. Stoga je važno da žene nauče prihvatiti svoju važnost i zaslužan uspjeh svoje karijere – i jako je važno vidjeti Jamil kako prihvaća i bori se za vlastita, kao i kada Scarlett Johansson traži zadovoljštinu na sudu. Potrebno je mijenjati stvari, već sutra.

Foto: Amy Sussman/Getty Images Entertainment via Getty Images