Cijenjena glumica tuži cijenjeni studio. Evo koja je pozadina tužbe koju je pokrenula Scarlett Johansson protiv Disneya, i zašto neki tvrde da bi ovaj slučaj mogao oblikovati budućnost kompenzacije za njezine kolege

S prihodom od 1,15 milijardi dolara diljem svijeta u 2016., “Captain America: Građanski rat” bio je jedan od najvećih filmova svih vremena. Kad je Scarlett Johansson, koja utjelovljuje Black Widow, sljedeće godine pregovarala o filmu posvećenom njezinu liku, Scarlettini su se zastupnici zalagali za pozadinski dogovor u kojem bi većina glumičine zarade bila od kino blagajne.

Tri tjedna nakon objavljivanja, “Black Widow” je zaradila relativno bijednih 319,45 milijuna dolara diljem svijeta. Tome je djelomično kriva pandemija, ali i Disneyjeva odluka da film ponudi pretplatnicima Disney+ za 30 dolara, čime je studiju samo tijekom prvoga vikenda pripisano dodatnih 60 milijuna dolara.

I tu se priča komplicira. Johansson je zbog te odluke zaradila daleko manje od očekivanog, dok je Disneyjeva cijena dionica porasla kao odgovor na uzbuđenje Wall Streeta zbog uspjeha streaminga. Disneyjevi izvršni direktori nagrađeni su za upravljanje tvrtkom usmjerenom na streaming, a Johansson kao glavna glumica sada ih tuži za nepoštivanje ugovora.

Scarlett tvrdi da joj je obećano ekskluzivno kino izdanje, a stavljanjem filma na streaming platformu Disney i Marvel su prekršili njezin ugovor. Zbog svega toga je podnijela u Los Angelesu tužbu protiv Disneya u kojoj se tvrdi da je velika medijska kuća jamčila kino prikazivanje, a ovaj potez stavljanja filma na Disney+ Johansson će, prema procjenama njezinih zastupnika, ta odluka koštati više od 50 milijuna dolara.

Ovaj slučaj svakako nije prvi iako je podigao najviše prašine. Emily Blunt i John Krasinski tražili su još u svibnju naknadu od Paramount Picturesa jer su postavili njihov film “A Quiet Place Part II” nakon samo 45 dana od premijere u kinu. No jedna je od prvih takvih tužbi koja se podigla protiv ovako velike studijske kuće, i od ovako velike glumice. Također, predstavlja i veliku prekretnicu kad je riječ o ubrzanom prihvaćanju da se novi filmovi premijerno prikazuju kroz streaming servis gotovo u isto vrijeme kao i u kinu. Na streamingu određene studijske kuće bilježe velike zarade, no glumice i glumci, ali i producenti, redatelji, pisci i ostali filmski radnici još ne dobivaju svoj dio “kolačića”. Uz to, problem je i manjak javno objavljenih statistika gledanosti, zbog čega je teško zaključiti koliko određeni projekt zaista vrijedi u streaming svijetu, a brojni vjeruju i da je velikim kućama pandemija samo izgovor za dodatnu zaradu.

Kao odgovor na tužbu, Disney je uzvratio poprilično oštro tvrdeći da je slučaj bez temelja i da tužba predstavlja “bešćutno nepoštivanje stravičnih i dugotrajnih globalnih učinaka pandemije COVID-19”. Disney je u priopćenju rekao da je Johansson već dobila 20 milijuna dolara za “Black Widow” i da je Disney+ izdanje “značajno povećalo njezinu sposobnost zarade dodatne naknade”.  Naime, Disney je prošle godine bio primoran otpustiti 32 000 radnika. Istovremeno, najavljeno je da ova kuća planira potrošiti između 14 i 16 milijardi dolara za streaming sadržaja 2024. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Black Widow (@black.widow)

No Scarlettin odvjetnik je oštro napao Disney rekavši da “nije tajna da Disney pušta filmove poput “Black Widow” izravno na Disney+ kako bi povećao pretplatnike i time povećao cijenu dionica tvrtke – i da se krije iza Covida-19 kao izgovor za to”, rekao je odvjetnik John Berlinski za Johansson, stoji u izjavi za Variety.

Kao što Berlinski sugerira, ova tužba mogla bi utjecati na način na koji će filmske zvijezde dobiti naknadu u eri streaminga i možda potaknuti val svježe pravne akcije glumaca, ali i drugih filmskih radnika uzrujanih što njihovi filmovi ne debitiraju isključivo u kinima.

 

Foto: Black Widow/ Marvel PR