Nissan je danas predstavio Z Proto, automobil kojim potvrđuje dolazak nove generacije legendarnog sportskog automobila serije Z

Predstavljen u Nissanovom paviljonu u Yokohami na virtualnom događanju emitiranom diljem svijeta, prototip se odlikuje novim dizajnom iznutra i izvana te V6 motorom s dva turbopunjača i ručnim mjenjačem. Nissan Z Proto, prvi put najavljen u svibnju u videu naziva „Nissan A-Z”, odaje počast 50 godišnjem nasljeđu serije Z. Istovremeno je potpuno moderan sportski automobil. „Z je čistokrvni sportski automobil koji utjelovljuje duh Nissana”, izjavio je Makoto Uchida, glavni direktor Nissana. „Riječ je o ključnom modelu našeg transformacijskog plana Nissan NEXT i dokazu da smo spremni učiniti ono što se drugi ne usude, od A do Z. I sâm sam ljubitelj serije Z, zato sam posebno uzbuđen što mogu potvrditi da sljedeći Z dolazi ubrzo.”

Globalna zajednica mlađih i starijih obožavatelja danas je prisustvovala virtualnom predstavljanju. Događaju su se priključili članovi Z Cluba u Japanu, sudionici konvencije ZCON u Nashvilleu, u Tennesseeju, i entuzijasti iz cijelog svijeta.

Vanjski izgled: spoj prošlosti i budućnosti

Za skice i razvoj zaslužan je dizajnerski tim u Japanu. Z Proto krasi svjež, privlačan dizajn karoserije sa siluetom koja odaje počast originalnom modelu. Obojen je u biserno žutu boju, boji koja je bila posebno popularna među kupcima prve generacije serije Z (S30) i modela 300ZX (Z32), s crnim krovom.

„Spajanje retro teme s temom koja nagoviješta budućnost bio je velik izazov”, izjavio je Alfonso Albaisa, šef dizajna u Nissanu.

„Naši su dizajneri izradili bezbrojne studije i nacrte dok smo istraživali svaku generaciju i utvrđivali što ih je činilo tako uspješnima,” rekao je Albaisa. „Naposljetku, odlučili smo da bi Z Proto trebao povezati desetljeća, uključujući i ona koja su tek pred nama.”

Oblik poklopca motora i nakošena LED svjetla u obliku suze nepogrešivi su elementi originalnog Z-a. Dimenzije pravokutnog usisnika zraka slične su aktualnom modelu, uz dodatak ovalnih krilca koja mu daju moderniji izgled. Taj oblik istovremeno odiše sportskim karakterom i elegancijom. „LED svjetla sastoje se od dva polukruga koji podsjećaju na 240ZG iz 70-ih, koji se prodavao samo u Japanu,” objašnjava Albaisa. „ZG ima potpuno prozirne kupole leća iznad kućišta farova, koji pod svjetlom izgledaju kao dva okrugla odraza iznad svakog fara. Jako nam se svidjela ta jedinstvena karakteristika, a zatim smo otkrili i da prirodno odgovara Z-ovu identitetu.