Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Jacinda Ardern dala ostavku 

Premijerka Novog Zelanda podnijela je ostavku u neočekivanoj objavi koja je došla nakon što je potvrdila državne izbore za listopad. Na prvom ovogodišnjem stranačkom zastupničkom sastanku u četvrtak, Ardern je rekla da “više nema dovoljno energije” za obavljanje posla. “Vrijeme je”, dodala je. “Odlazim, jer s tako privilegiranom ulogom dolazi i odgovornost – odgovornost da znate kada ste prava osoba za vođenje, a kada niste. Znam što je potrebno za ovaj posao. I znam da više nemam dovoljno energije da to učinim kvalitetnim. Tako je jednostavno – rekla je. Njezin premijerski mandat završava najkasnije 7. veljače, ali će ostati zastupnica do izbora ove godine.

Drina je na rubu ekološke katastrofe. Stanje prenijeli i svjetski mediji

Tone otpada bačenog na loše uređena odlagališta uz rijeke ili izravno u vodene tokove koji teku kroz tri zemlje završavaju nakupljajući se iza barijere smeća u rijeci Drini. Prošlog je tjedna stanje bilo strahovito, a nastavlja se i ovog. Rijeka je postala golemo odlagalište plutajućeg  otpada pretrpanog plastičnim bocama, zahrđalim bačvama, rabljenim gumama, kućanskim aparatima, naplavljenim drvetom i drugim smećem koje je rijeka pokupila sa svojih pritoka.

Ograda oko rijeke koju je postavila bosanska hidroelektrana, nekoliko kilometara uzvodno od svoje brane u blizini Višegrada, pretvorila je grad u neželjeno regionalno odlagalište otpada, žale se lokalni ekološki aktivisti. Uz to, obilna kiša i neuobičajeno toplo vrijeme proteklog tjedna uzrokovali su izlijevanje mnogih rijeka i potoka u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, poplavivši okolna područja i prisilivši mnoštvo ljudi da napuste svoje domove. Temperature su u petak pale u mnogim područjima jer je kiša prešla u snijeg. “Imali smo dosta padavina i bujičnih poplava proteklih dana i veliki dotok vode iz (pritoka Drine u) Crnoj Gori koji sada, na sreću, posustaje”, rekao je Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad. “Nažalost, smeće ne prestaje pristizati”

Novi skandal trese hrvatske bolnice

Javna je tajna da je mito sastavni dio naših zdravstvenih ustanova baš kao i dopunske iskaznice. To ta tajna postaje sve javnija i transparentnija. Održano je prvo ročište splitskog kardiokirurga Cristijana Bulata koji se izjasnio kako se ne smatra krivim po USKOK-ovoj optužnici da je za liječenje ukupno primio mito veće od 3.5 milijuna bivših kuna, u što spada i 3000 eura za operaciju nakon koje je pacijent umro. Bulatov branitelj, odvjetnik Vinko Ljubičić, ustvrdio je kako će tijekom postupka dokazati da od trenutka kada je pacijent Adžaip bio smješten na Zavod za kardiokirurgiju KBC-a nije bilo nijednog medicinskog propusta. Pritom je najavio kako će predložiti konkretne dokaze o tome da se tu ne radi o primanju mita i time nam možda dati neke nove informacije što to zapravo mito jest. 

Svećenicima porasle plaće

“Uslijed brojnih poskupljenja i aktualne inflacije, svećenicima su nakon dolaska eura porasle plaće. Sve do 1. siječnja, osnovica svećeničke plaće iznosila je 3000 kuna, a od nove godine taj se iznos povećao na 640 eura. Valja naglasiti kako je riječ o osnovici na koju idu određena povećanja koja ovise o stažu i veličini župe.  Iako vlada opće mišljenje da svećenici nemaju velike troškove te da su im režije i drugi izdaci pokriveni, velečasni Kristijan Zeba dnevno.hr demantira takva nagađanja. “Moja župa u Rijeci broji više od pet tisuća vjernika pa sada na osnovicu dobijem negdje oko 840 eura. Da vam budem iskren… Što se tiče plaće, to vam je čisto za preživjeti. Evo, upravo sam dobio račune. Samo za grijanje kuće župnog stana moram platiti 326 eura. A gdje je sad struja, gdje je sad sve ostalo”, objašnjava Zeba. Ako se utvrdi da župe ne mogu same, jer nemaju dovoljno sredstava onda je nadbiskupija dužna pomiriti razliku i pomoći svećeniku da može sam sve to podmiriti i koliko toliko dostojno sam živjeti. Što se tiče milostinje i dodatnih prihoda, Zeba ističe da se ti iznosi troše na održavanje crkve, plaćanje računa, a dio se odvaja te ide direktno nadbiskupiji. Konkretno, od nedjeljne milostinje, 80 posto prihoda ostaje u župi, a 20 posto se predaje u nadbiskupiju. Zeba demantira priče i o rastrošnim svećenicima koji navodno župni novac troše na skupocjene automobile. Ma to su samo puste priče. Po svojim kolegama vidim kako preferiraju Škode Octavije, Golf, možda se nađe neki Mercedes, ali on je uglavnom nekoliko godina star. Evo, ja trenutačno vozim Smatra starog 23 godine, ali imam i još jedan malo bolji auto ako idem malo dalje. Imao sam tako Opel Mokku.” Velečasni priznaje da mu je olakotna okolnost ta što nema ženu ni djecu. U životnoj svakodnevici pomažu mu župljani, a svećenici i luksuz, prema riječima Zebe, dva su nespojiva pojma”, prenosi studentski.hr.

Justin Bieber prodao prava na glazbu

LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 13: Singer/songwriter Justin Bieber performs onstage during An Evening With Justin Bieber at Staples Center on November 13, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Jason Merritt/Getty Images for Universal Music)

Rekordni pop hitovi Justina Biebera od “Baby” do “Sorry” više nisu njegovi nakon što je superzvijezda prodao prava na svu svoju glazbu iz rane karijere. Šest albuma kanadsko-američke pop zvijezde, uključujući njegov najnoviji album “Justice”, dio su masovnog ugovora o kataloškoj prodaji s Hipgnosisom, tvrtkom za glazbena ulaganja sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrhunski umjetnici poput Stinga, Boba Dylana i Shakire posljednjih su godina prodali prava na svoje kataloge za goleme svote, ali Bieber je s 28 godina najmlađa pjevačica superzvijezda kojoj je to pošlo za rukom. Financijski detalji ugovora nisu objavljeni, ali Billboard Magazine izvještava da je prodaja bila vrijedna procijenjenih 200 milijuna dolara!

Štrajkali radnici Amazona u Velikoj Britaniji

Oko 300 radnika Amazona koji su članovi sindikata organizirali su štrajk u skladištu u Coventryju, u engleskoj regiji West Midlands, što je prvi službeni štrajk radnika Amazona u Velikoj Britaniji. Radnici su prošle godine glasali za štrajk zbog, kako su rekli, “smiješnog” povećanja plaća od 5 posto na 10,50 funti po satu. Također su kritizirali radne uvjete u skladištu, uključujući vremenske pauze za toalet, a jedan je radnik tvrdio da se “roboti tretiraju bolje”. Amazon je priopćio da će ovaj tjedan rad nastaviti normalno te da je tvrtka “ponosna što nudi konkurentnu plaću”.

Neo – nazi udruge u porastu u Americi

I to ne bilo kakve – neo nazi underground borbi. “U malom skladištu u južnoj Kaliforniji neonacisti su navijali dok su se dvojica njihovih tukla. ⁠ Nije bilo važno tko je pobijedio u ringu. Za neonaciste, ovaj događaj, prijateljstvo i nasilje bili su pobjeda sami po sebi. A druga oobjeda kojoj se bijeli nacionalisti nadaju znak je još fašističkih borbi koje dolaze – nešto za što vjeruju da znači više umrežavanja uživo, izgradnju zajednice i, općenito, jaču bijelu nacionalističku scenu.” piše Vice u svom istraživačkom članku od kojeg smo protrnuli.